Útok na novinára je útokom na demokraciu

  • Spravodajstvo
  • 26. februára 2018, 16:07
  • Autor:Gabo Kopúnek

Úkladná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky zasiahla nielen Slovensko, ale celý svet. Mladý pár zastrelili neznámi páchatelia v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači (okr. Galanta). Táto správa zaplnila stránky všetkých spravodajských webov i agentúr. Rovnako ako pozostalých príbuzných či kolegov zasiahla táto správa aj celú novinársku obec, našu redakciu nevynímajúc.

Ako v pondelok dopoludnia na mimoriadnom brífingu uviedol policajný prezident Tibor Gašpar, násilná smrť reportéra portálu aktuality.sk pravdepodobne súvisí s jeho novinárskou prácou. „V nedeľu 25. februára o 21:35 kontaktovala políciu matka zavraždenej dievčiny s tým, že sa nevie spojiť s dcérou. Polícia následne o 22:30 vykonala previerku vo Veľkej Mači. Keď uvideli osobu ležiacu na zemi, zavolali ďalšie zložky vrátane záchranky,“ povedal k prípadu T. Gašpar s tým, že polícia v dome našla zabitého novinára strelou do hrude, jeho partnerku strelili do hlavy.
Novinári sú rôzni, závisí to od špecializácie, ktorej sa venujú. Ján Kuciak si zvolil jednu z profesijne najťažších – investigatívnu žurnalistiku. Venoval sa závažným témam a jeho články boli určite tŕňom v oku mnohých, ktorých sa dotýkali. Písal o daňových podvodníkoch, naposledy o kontroverznom podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Mnohí novinári sa pohybovali na takomto dosť tenkom ľade, čelili slovným i fyzickým útokom či nátlaku, no doteraz sa nestalo, aby sa niektorý investigatívec stal obeťou vraždy.
Podľa medializovaných informácií sa mal podnikateľ Kočner po publikovaní článkov Jánovi Kuciakovi vyhrážať a novinár na podnikateľa podal trestné oznámenie. Údajne 44 dní sa toto oznámenie pohadzovalo medzi jednotlivými policajnými oddeleniami a nik nekonal. Tejto informácie sa chopili najmä opoziční politici, ktorí začali hlasne volať po demisii policajného prezidenta Gašpara i ministra vnútra Kaliňáka.
Na koho zvaľovať vinu? Vyšetrovanie tejto brutálnej popravy je ešte len na začiatku a životy mladých ľudí už žiadne propagandistické reči nevrátia. Násilná smrť novinára však spôsobila vážnu ranu profesii, ktorá je pre väčšinu z nás koníčkom a nielen povolaním. Naozaj sa máme obávať, že sa vracajú časy temna, keď si mohli politici či mafiáni beztrestne kopnúť do novinára?
Ozajstného novinára zastrašovanie v jeho poslaní nezastaví. Ten ide až na doraz. Niekedy aj za cenu prílišnej obete. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín