Vychovajú praktické ženy do života

  • Mladí dnes / Školy
  • 22. februára 2018, 09:09
  • Autor:vd

V Strednej odbornej škole v Rakoviciach tento rok okrem tradičných odborov nájdu svoje uplatnenie aj dievčatá, ktoré z akýchkoľvek dôvodov neukončili deväť rokov dochádzky na základnej škole. Vzdelajú ich v dvojročnom odbore praktická žena. Dostanú druhú šancu a je len na nich, ako ju uchopia. A či budú schopné dokončiť si aj základné vzdelanie.

Čo takáto žienka bude vedieť? Osvojí si základy varenia, pečenia i šitia. V skleníkoch a na pracoviskách praktického vyučovania zasvätia žiačky do základov pestovania rastlín a ich ošetrovania počas vegetácie, ale získajú aj základné vedomosti o chove drobných hospodárskych zvierat. Pretože ide o ženu naozaj praktickú, absolventky budú ovládať ručné práce i zásady domáceho hospodárenia. Upevnia sa v nich základy hygieny a estetiky rodinného a životného prostredia.
Takto pripravená absolventka si môže nájsť uplatnenie nielen vo firmách či u súkromníkov, ktorí majú svoj biznis zameraný na textilnú výrobu a konfekciu, ale môže sa uplatniť na poľnohospodárskych družstvách a farmách, v lesnej i záhradníckej výrobe. Bude z nej šikovná gazdinka, ktorá sa dokáže postarať o riadny chod domácnosti.
Mnohým žiakom príliš nesedí základná škola, ale keď sa dostanú na strednú a dostanú takzvanú „druhú šancu“, môžu sa naštartovať do nového života a lepšie zvládať učenie. Preto, ak žiačka tohto odboru ukončí aj kurz na skončenie základnej školy, môže sa potom uchádzať o akýkoľvek trojročný učebný odbor.
Praktická žena sa počas dvoch rokov v Rakoviciach bude pripravovať na svoje poslanie štyrmi dňami praxe a jedným dňom štúdia. Z odborných predmetov sa bude učiť základy varenia, šitia, spracovania ovocia a zeleniny, ale aj matematiku, telesnú, odbornú, etickú a náboženskú výchovu. Teoretické aj praktické vyučovanie zabezpečia pedagogickí pracovníci a uskutoční sa v areáli školy.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava