Uzimená romantika v lone prírody

  • Cestovanie
  • 22. februára 2018, 08:26
  • Autor:Gabo Kopúnek

Aj keď počasie tomu nenasvedčuje, čoskoro sa končí zima a svoje brány opäť otvárajú hrady a zámky v blízkom i ďalekom okolí. Sú však aj také, ktoré vítajú návštevníkov celoročne.

Jedným z nich je Kaštieľ vo Svätom Antone, ktorého posledný dlhoročný užívateľ je úzko spojený aj s Piešťanmi. Síce nie príbuzenskými zväzkami, mesto niekoľkokrát navštívil ako kúpeľný hosť. Nešlo o hocikoho, svedčí o tom aj jeho titul bulharský cár.
Ferdinand Bulharský (povieme si o ňom v závere) pochádzal z nemeckého kniežacieho rodu Coburgovcov, ktorý sa ku kaštieľu dostal sobášom Ferdinanda Juraja Coburga s Máriou Antóniou Gabrielou, jedinou dcérou posledného mužského potomka významného kniežacieho rodu z Hontu, Františka Jozefa Koháryho. Oproti zvyklostiam sa pred sobášom poznali veľmi krátko, no brali sa z veľkej lásky. Veľkolepá svadba sa udiala 2. januára 1816 v Dóme sv. Štefana vo Viedni.

Vybavenie Zlatého salóna patrilo kedysi francúzskej kráľovnej Márii Antoinnete.

Panovníci v Európe
Ferdinand Juraj vyženil obrovské majetky tiahnuce sa od Slovenska cez Maďarsko až do Rakúska. Po smrti Františka Jozefa Koháryho prešli do vlastníctva Coburgovcov. A tí ho dobre obhospodarovali a aj rozširovali. Spolu s ním i spoločenské postavenie medzi najvyššou európskou šľachtou. Prvorodený syn Ferdinanda a Márie sa v roku 1836 oženil s portugalskou kráľovnou Máriou II. da Glória a prijal titul kráľa ako Don Fernando II.
Jeho mladší brat August Ľudovít Viktor po smrti svojho otca získal rodinné majetky a oženil sa s francúzskou princeznou Klementínou Orleánskou. Jej zásluhou môžete v kaštieli obdivovať nádherne vyzdobený salón, ktorý patril dcére Márie Terézie, Márie Antónii (Antoinnete), popravenej gilotínou v roku 1793 spolu s manželom, francúzskym kráľom Ľudovítom XVI. Kúpila ho na dražbe v Paríži a postupne našiel miesto a uplatnenie na Slovensku.
Ich deti sa tiež primerane oženili či vydali. Klotilda sa stala manželkou arcivojvodu Jozefa Habsburského, Amália sa zosobášila s bratom cisárovnej Sissi, Maximiliánom Bavorským, August si vzal za manželku brazílsku princeznú Leopoldínu a Filip sa oženil s dcérou belgického kráľa Leopolda, Lujzou. Štefánia vydala za Rudolfa Habsburského – následníka trónu, syna Františka Jozefa a Sissi.
Pohľad do miestnosti, ktoré využíval zosadený bulharský cár.

Milovaný a zatratený
Posledné dieťa Augusta a Klementíny, Ferdinand, sa narodil v roku 1861 vo Viedni. Ako 26-ročný sa ujal vlády v Bulharsku, kde v roku 1887 vo Velikom Tarnove prisahal na ústavu. Všetky sily upriamil na zahraničnú politiku a podarilo sa mu získať nezávislosť od Turecka a Ruska. V roku 1908 vyhlásil Bulharsko za nezávislé cárstvo a dal sa korunovať za bulharského cára. Na panovníckom tróne však vydržal iba desať rokov. Osudným sa mu stalo spojenectvo s Nemeckom v prvej svetovej vojne, po skončení ktorej musel abdikovať a odísť do exilu. Vlády sa ujal jeho syn Boris III.
V exile poskytol Ferdinandovi útočisko aj barokovo-klasicistický kaštieľ vo Svätom Antone. Tu sa mohol venovať svojim záľubám – prírodným vedám, maľovaniu a poľovníctvu. Navštevoval ho do roku 1944, o štyri roky neskôr zomiera v nemeckom Coburgu.
Kaštieľ slúži ako múzeum od roku 1962 a je od roku 1985 národnou kultúrnou pamiatkou. Výnimočný je najmä tým, že sa v ňom nachádza pôvodný, umelecky i historicky vzácny inventár, ktorý v ňom sústredili Koháryovci a Coburgovci. Kaštieľ je tiež celoslovenským poľovníckym múzeom, takže zaujímavé zbierky a hlavne diorámy sú rovnako lákadlom pre deti aj dospelých.
Výzdoba kaplnky je v pôvodnom stave, nepotrebovala ešte reštaurovanie.

Ako sa tam dostať
Najrýchlejšie je to po R1 do Žarnovice a potom si to strihnúť cez Štiavnické vrchy do Banskej Štiavnice, odkiaľ vás už nasmerujú tabule. Pre neskúsených vodičov je však zasnežená vozovka v horách veľkou výzvou, bezpečnejšie je pre nich ísť až k Zvolenu a tam zísť na Banskú Štiavnicu. Upozorňujeme, že v zimnom období do konca marca je múzeum zatvorené v nedeľu aj v pondelok a prehliadky sa začínajú vždy v celú hodinu. Taktiež sa v kaštieli nekúri a nedá sa tam platiť bankomatovou kartou. Ale i tak prehliadka stojí zato.
Jedna z diorám približuje aj lovnú vysokú zver.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav