Tália si za Havranom ustlala už na takmer 100 rokov

  • Nezaradené
  • 22. februára 2018, 08:36
  • Autor:Gabo Kopúnek

Divadlo je pre Radošinčanov fenoménom už takmer sto rokov. Slávna história radošinského divadelníctva sa začala písať v roku 1920, keď miestni ochotníci uviedli Urbánkovu hru Hrob lásky.

Na žičlivom a tvorivom divadelnom podhubí v roku 1963 vďaka Stanislavovi Štepkovi vzniklo Radošinské naivné divadlo, ktoré obec preslávilo nielen ako amatérsky, ale hlavne ako profesionálny súbor, v ktorom našli uplatnenie aj neherci. Napríklad nezabudnuteľná teta Katarína Kolníková.
A hoci našiel profesionálny súbor pod hlavičkou Radošinské naivné divadlo (RND) stabilnú scénu v najväčšej slovenskej dedine – Bratislave, dramatik, herec i režisér v jednej osobe Stanislav Štepka nemohol dopustiť, aby tradícia ochotníckeho divadla v jeho rodnej obci zakapala.
Po rokoch stagnovania v roku 2000 obnovil divadelný súbor, ktorý si dal názov po najkrajšom, nikdy nezamŕzajúcom a, žiaľ, už neexistujúcom radošinskom jazere Hlavina. Od jubilejného roku 2000 tak pravidelne súbor naštuduje jednu divadelnú hru ročne, s ktorou sa predstaví nielen na domácich doskách, ktoré znamenajú svet, ale ponavštevuje aj okolité obce a mestá.
Dovedna tak repertoár súboru tvorí sedemnásť hier, poslednou naštudovanou je „štepkovina“ Ako sme sa hľadali. Do hľadania súvislostí sme sa pustili aj my a divadlo vám priblížime v rozhovore s umeleckou vedúcou súboru Máriou Escherovou.
Do akej miery je súbor Hlavina prepojený so Stanislavom Štepkom. Angažuje sa v ňom?
Stanislav Štepka od vzniku súboru do dnešných dní s Hlavinou intenzívne spolupracuje. Ako sám párkrát povedal, Hlavina je jeho srdcová záležitosť. Spolu vyberáme hry a zatiaľ je aj ich výlučným režisérom. Vždy v lete, keď prázdninuje v Radošine, sa takmer každý večer stretávame a pod jeho taktovkou pripravujeme nový titul.
Hráte len čisto Štepkove hry alebo ste naštudovali hry aj iných autorov?
Zatiaľ hráme výlučne jeho hry. Napísal ich, chvalabohu, dosť, je z čoho vyberať. Ako Radošinčanom sú nám srdcu blízke, vieme, čo chcel autor povedať. Občas vieme aj identifikovať inšpiráciu príbehu či postavy. Možnosť spolupracovať s ním je úžasný zážitok a spolupráca nás obojstranne teší. Sám nás občas nabáda, aby sme siahli aj po inom autorovi. Zatiaľ k tomu nebol dôvod, ale v budúcnosti to nevylučujeme.
Kde všade ste už za 17 rokov existencie vystupovali?
Predpremiéry hier hrávame v okolitých obciach, premiéra hry býva vždy na domácom javisku. Potom nasledujú reprízy. Jedným z vrcholov sezóny býva vystúpenie v piešťanskom Dome umenia, druhým v Bratislave. Hrali sme v rôznych mestách a dedinách. Od malých obcí, kde si to, že prišlo divadlo, mimoriadne vážia, až po mestá ako Nitra, Senica, Modra, Rajec, Partizánske… Výborne sme sa cítili napríklad aj v Luhačoviciach. Spoznali sme rôzne kultúrne domy a mnoho skvelých divákov a organizátorov.
Stáli ste už na jednom pódiu aj s originálnym RND alebo hrali na jeho domácej pôde v Bratislave?
Pravidelne vždy v apríli alebo v máji hrávame na bratislavskej scéne RND. Teraz má RND krásne divadlo na Záhradníckej ulici, hrať v takom prostredí a najmä pred plným hľadiskom je nezabudnuteľný zážitok. Spolu s RND sme stáli na javisku počas slávnostných programov k výročiam divadla v Radošine i v Bratislave. Herci Hlaviny a RND sa spolu objavili aj v niektorých dokumentárnych filmoch.
Ako reagujú diváci na Štepkove hry v „inom“ prevedení, resp. hereckom obsadení?
Reagujú pozitívne, ak by to tak nebolo, nepripravovali by sme už spoločnú devätnástu hru. Hlavina je dôkazom toho, že hry Stana Štepku fungujú a nájdu si svojich divákov aj bez prítomnosti hercov RND na javisku. V Hlavine máme výrazné írečité radošinské typy hercov. Možno to prevedenie nie je remeselne herecky dokonalé, ale ochotnícke duše a to, že divadlo nerobia ako profesiu, ale len z čistej lásky k divadlu, dávajú inscenáciám iný rozmer, ktorý, ako sa zdá, diváci vrele prijímajú.
Spomínali ste, že pripravujete už devätnástu hru. Neplánuje Štepka napísať hru šitú priamo na súbor Hlavina, ak tak doteraz náhodou nespravil?
Doteraz sme uviedli dve hry, ktoré nehralo RND ani nikto iný – bola to hra z futbalového prostredia Pokutové územie a druhou boli Celebrity. Neboli napísané priamo pre Hlavinu, možno raz napíše aj takú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava