Plody a semená v tvare ozdôb

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 22. februára 2018, 08:49
  • Autor:Daniela Serišová

Pôvabné plody a semená v tvare ozdôb – tak znie podtitul nezvyčajnej výstavy s názvom Rastlinná ríša – tajuplná šperkovnica, na ktorú sa môže prísť pozrieť do 8. apríla do Vily dr. Lisku, výstavných priestorov Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch.

Vernisáž výstavy sa konala vo štvrtok 15. februára a návštevníci môžu v troch miestnostiach vidieť zaujímavé kúsky určené nielen ženám, ale aj mužom. Veľký záujem už v tento deň napovedal, že využitie semien v umení je veľmi populárne.
Vo vitrínach sú vystavené šperky zo semien zo všetkých kútov sveta, niektoré sú takmer storočné. Zaujímavé sú najmä šperky a ozdoby kmeňov z Afriky, Ameriky či Austrálie. Pri niektorých nechýba ani informácia o rastline, z ktorej semená pochádzajú, a spôsob ich výroby.
Autorkami výstavy sú dve sestry – gemologička Ľudmila Illášová a biologička Helena Šipošová, ktoré sa zamilovali do šperkov zo semien. „Snažili sme sa ňou upozorniť ľudí, že šperky nemusia byť iba zo vzácnych materiálov, kovov či drahokamov, ale môžu byť aj z prírodných, relatívne bežných kúskov. Všetko toto nám uniká v archeológii, kde sa takéto šperky už nezachovali. Môžeme nájsť hrob úplne bez šperkov, hoci tam mohli kedysi byť,“ vysvetľuje aj vedecký prínos výstavy riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.
Na výstavu zapožičalo šperky aj Etnografické múzeum SNM v Martine zo zbierky Milana Rastislava Štefánika, ktoré boli najprezeranejším kúskom výstavy. Vo vitrínach nechýbajú ani šperky od súčasných slovenských umelkýň, ktoré prepadli kôstkovému či semienkovému tvoreniu.

Z vernisáže výstavy.

Od semien nemá ďaleko ani Génová banka, ktorá sa nachádza vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch. Jedna vitrína je venovaná aj tento inštitúcii, ktorú majú Piešťanci rovno pod nosom. Výstava v mnohom inšpiruje najmä dámy, ktoré neveriacky zisťujú, že všetok materiál na výrobu pekného, ale i voňavého šperku môžu nájsť aj doma v kuchyni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava