Nekŕmte vtáky zvyškami z kuchyne a labute pečivom!

  • Spravodajstvo
  • 22. februára 2018, 08:53
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V poslednej dekáde zimy pripomínajú ornitológovia aktuálnosť prikrmovania vtákov, predovšetkým vo februári a v marci. Dôležité je však dodržať správne zásady prikrmovania a uvedomiť si, že kŕmidlo pre vtáky nie je miesto, kde môžeme vysypať akékoľvek zvyšky z kuchyne. Inak hrozí, že sa nakazia tzv. kŕmidlovou chorobou.

Tá bola zaznamenaná aj na Slovensku. Podľa dostupných informácií nie je prenosná na človeka, pre vtáky má však fatálne následky. Aj preto si treba všímať prípadný výskyt apatického správania vtákov, keď jedince preletujú iba na krátke vzdialenosti, môžu mať našuchorené perie alebo iné príznaky.
„Kŕmidlová choroba sa na Slovensku vyskytuje od roku 2013 v regiónoch Hornej Nitry, Liptova a Považia. Je to ochorenie bičovkou – trichomoniázou, ktoré bolo kedysi známe len u dravcov. Neskôr sa objavilo aj u holubov a posledné roky i u spevavcov, najmä zelienok,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.
Bičovka nakazenému vtákovi komplikuje príjem potravy a spôsobí tak jeho úhyn. „Ak choré jedince zaregistrujeme na našom kŕmidle, musíme hneď prestať s prikrmovaním, aby sa choroba nerozšírila. Kŕmidlo vydenzifikujeme prípravkom s obsahom chlóru. S prikrmovaním môžeme pokračovať asi týždeň po odznení nákazy,“ spresňuje Slobodník.
V minulosti sa vtáky kŕmili na rôznych prírodných stanovištiach, kde nachádzali semená burín. Tie však vplyvom človeka v poslednej dobe výrazne ubudli. Práve vo februári a v marci sú prírodné zdroje na minime. „Prikrmovať by sme mali tým, na čo sú vtáky zvyknuté – ideálna je slnečnica, tiež hovädzí loj, proso, ľan, repka, mak, pomletá kukurica,“ vyratúva Slobodník najvhodnejšie krmivá. „Vtáctvu nedávame nič solené či korenené, kŕmidlo nie je smetisko zvyškov potravy z našej kuchyne. V časoch mrazov sú vhodným zdrojom vody jablká, najmä sýkorky ich veľmi obľubujú.“
Kŕmidlo je vhodné pravidelne kontrolovať, aby sme sa uistili, že je pre vtáky bezpečné, napríklad z hľadiska prístupu predátorov (mačiek). Potrava v kŕmidle má byť pod strieškou, aby nenavlhla. „Jablká odporúčame prepoliť, a tak napichnúť na konáre. Počas chladných dní vtákom neponúkame vodu, mohli by sa v nej okúpať a zamrznúť,“ dodáva ochranár.
Ornitológovia neodporúčajú medzi ľuďmi veľmi populárne prikrmovanie vodného vtáctva pečivom a chlebom. Takúto potravu síce obľubujú, je však pre ne absolútne nevyhovujúca. Spôsobí zaplnenie žalúdka nevhodnou potravou, a tým zníženie príjmu potravy bohatej na živiny a energiu, ktoré sú pre vtáky životne dôležité, v zime obzvlášť.
„Labute a kačice sa pasú na rastlinách a tejto potravy nájdu aj počas zimy dostatok – pokiaľ nie je snehová pokrývka príliš vysoká. Nesprávne prikrmovanie predstavuje veľké riziko. Často sme svedkami primrznutých labutí, ktoré si nehľadajú iné, vhodnejšie miesto na prezimovanie, a tak ich potom ľudia musia zachraňovať,“ uzatvára Slobodník.
S príchodom jarných dní by sme s prikrmovaním mali prestať. Vtáky sa nám za našu zimnú starostlivosť určite odvďačia. Význam vtákov je pre ľudí je totiž obrovský – či už reguláciou hlodavcov, chorých živočíchov a pojedaním zdochlín, alebo hubením hmyzu v záhradách a na poliach. Poskytujú nám aj príjemný relax pri ich pozorovaní a počúvaní spevu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín