KOMENTÁR: Ak Hudcovič hľadá „škodnú“, nech sa pozrie do zrkadla

  • Nezaradené
  • 22. februára 2018, 09:15
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Do komunálnych volieb nám zostáva zhruba desať mesiacov, no niektorí piešťanskí regionálni politici už pomaly rozbiehajú svoje kampane, aby ukojili vlastné funkcionárske ambície.

V tomto volebnom období volení zástupcovia obyvateľov Piešťan z rôznych dôvodov veľa pozitívnej práce neodviedli a ich predvolebné sľuby spľasli ako mydlové bubliny. A tak niektorí z nich začínajú špekulovať, ako sa zbaviť viny. Chyby na sebe nenachádzajú, za všetko sú vraj zodpovední novinári.
Lídrom spomedzi nich je momentálne šéf poslaneckého zoskupenia Spoločne pre Piešťany (SpP) Tomáš Hudcovič. Za súčasný stav kúpeľného mesta sú podľa neho zodpovední nejakí ľudia v pozadí, ktorí sú proti nemu a Piešťanom „spiknutí“. Tak sme teda zalovili v pamäti a snažili sme sa nájsť tú „škodnú“. Prišli sme však na iné zaujímavé skutočnosti.
Tomáš Hudcovič a jeho politické zoskupenie vstúpilo do politického diania v meste dynamicky a už počas kampane v roku 2014 sa okolo lídra vyformovalo široké spektrum kandidátov, ktorí mu naháňali hlasy na primátora. Úspech sa však dostavil iba čiastočne. Poslanci za SpP síce v zastupiteľstve väčšinu získali, no primátorský post Hudcovičovi unikol o 186 hlasov. Navyše, nedokázali doteraz svoju väčšinu v zastupiteľstve poriadne pretaviť do zmysluplných riešení v prospech mesta.
Ich prvý počin po voľbách, nešťastne nováčikovský, bol odkaz primátorovi Milošovi Tamajkovi, že bez ich hlasov si nekúpi ani prepisovacie pero. Ďalší zbabraný krok zrežírovali na slávnostnom stretnutí nového mestského zastupiteľstva na konci roka 2014 v kinosále Fontány, keď dali ostatným poslancom najavo, že sa s nimi nechystajú spolupracovať. Hudcovič si uzurpoval právo do všetkých komisií nastrkať svojich spriaznencov a určovať ich zloženie. Nielenže lustroval záujemcov z radov verejnosti, niektorých poslaneckých kolegov z práce v odborných komisiách vylúčil.
Po prešľapoch v diplomacii začali robiť divné kroky aj pri rozhodovaní o otázkach chodu samosprávy. Hneď na nasledujúcom zastupiteľstve v roku 2015 škrtli v mestskom rozpočte finančné prostriedky na spracovanie dokumentácie pre výstavbu plaveckého centra a taktiež v rozpočte škrtli dotáciu pre lokálnu televíziu, ktorá za 50-tisíc eur ročne robila spravodajské služby mestu. Reakcia majiteľa televízie bola taká, že značku televízie predal.
Nový majiteľ televíziu prevádzkuje aj bez mestských peňazí a informuje o dianí v meste. Príspevky sa však Hudcovičovi nepáčia, a tak z neho vyfabuloval nepriateľa, ktorý mu z pomsty vraj zámerne celý čas škodí. Keby sa Hudcovič nepohyboval v domácom mediálnom prostredí ako novinár, nad týmito rečami by sme sa ani nepozastavovali. Lenže on klame.
Ušetrené peniaze chcel Hudcovič použiť podľa vlastných predstáv, do ktorých mu ale nezapasovali už rozbehnuté projekty z predchádzajúceho volebného obdobia. A tak mesto prišlo o miliónovú dotáciu od premiéra Fica a o prísľub ďalšej polmiliónovej investície na výstavbu tréningovej haly pre hokejistov či s ňou súvisiacu modernizáciu chladiaceho zariadenia zimného štadióna. Tento projekt si totiž pýtal aj spoluúčasť mesta, ale peniaze už boli naplánované inde. Keďže Hudcovičovmu politickému klubu sa tiež nepáčil spôsob nájmu prevádzkovateľa „zimáku“ a rovnako aj výška dotácie na jej prevádzku, zabalili to aj extraligoví hokejisti.
Hudcovičovci sa snažili situáciu zachrániť plamennými rečami o prinavrátení majetku pod správu mesta a o novej koncepcii financovania športu, ktorá ale dodnes neuzrela svetlo sveta. Výsledkom je, že peniaze z prenájmu „zimáku“ mesto aj tak nemá a sanácia energeticky náročnej a hlavne poruchovej chladiacej technológie stojí mesto stále viac finančných prostriedkov.
V druhej polovici roka 2015, keď už klub SpP poznal finančné toky, rozhodol sa spraviť palácový prevrat a vyslovil Tamajkovi nedôveru. Primátor vtedy pochopil, že s SpP nie sú žarty, a tak tri mesiace po vyslovení nedôvery ponúkol Hudcovičovi viceprimátorský post. Výsledkom puču síce bolo stiahnutie nedôvery, no to už nezabránilo strate zastúpenia mesta v predstavenstve Trnavskej vodárenskej spoločnosti.
Najväčší akcionár zastúpený trnavským primátorom Petrom Bročkom totiž Tamajku odvolal z funkcie predsedu predstavenstva spoločnosti. Hoci bol s pučistami dohodnutý, že na jeho miesto nastúpi mestský poslanec za SpP Jozef Malík, napokon piešťanský región v TAVOS-e zastupuje starosta Veľkých Kostolian Gilbert Liška. A vlastne ani on, lebo Tamajka dal postup Valného zhromaždenia TAVOS-u na súd a ten predbežne rozhodol, že Liška a ani ostatní novozvolení funkcionári nesmú v mene spoločnosti konať.
Avšak partnerstvo Tamajku s Hudcovičom nemalo dlhé trvanie, a keď Hudcovič zistil, že sa ku korytu neprederie, zbalil sa a z radnice odišiel. Za ten čas však jeho spolupartajníci dokázali z rozpočtu vyškrtať financovanie projektu plaveckého centra, zmariť odpredaj nevyužívaného objektu niekdajšieho detského domova v Kocuriciach či minúť 50-tisíc eur na zistenie efektívnosti mestskej autobusovej dopravy, ktorej nezmyselný grafikon aj tak nik v najbližšej dobe nezmení.
Bonbónikom je v roku 2015 rozbehnutá rekonštrukcia prírodného kina v mestskom parku, ktorej projekt tiež prešľapuje na mieste. Aby aspoň niečo v meste po poslancoch za SpP ostalo, do mestského rozpočtu si na rok 2018 naplánovali 67-tisíc eur na ďalšie rekonštrukčné práce a 30-tisíc na nákup premietacej techniky a nového plátna. Nielen my sme zvedaví, ako táto vraj dobrovoľnícka aktivita za mestské peniaze nakoniec dopadne.
Na základe uvedených skutočností tak s prekvapením zisťujeme, že si poslanci za SpP a Tomáš Hudcovič najviac škodia sami. A nič na tom nezmení, ak budú hádzať vinu na médiá. Eventuálnych nepriateľov si vytvorili svojím trojročným počínaním v komunálnej politike.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav