Škaredý zážitok na Škaredú stredu pre salámu

  • Spravodajstvo
  • 20. februára 2018, 07:43
  • Autor:Daniela Serišová

Popolcová streda, inak nazývaná Škaredá streda, počas ktorej majú kresťania prísny bezmäsitý pôst, vyvolala konflikty na Cirkevnej spojenej škole v Piešťanoch. Do redakcie sa nám v ten deň ozvali rozhorčení rodičia, ktorým sa nepáčili praktiky detí ani vyučujúcich počas cirkevného pôstu.

Podľa nich niektoré z detí slovne útočili na spolužiakov, ktorí mali v desiatej pribalenú šunku alebo salámu. Vraj im ju zakazovali jesť a vinili ich z bezbožnosti, keď si z desiatej odhryzli. Do tohto procesu podrobovania detí pôstu mala byť vraj zapojená aj vyučujúca katechétka, ktorá počas prestávky deťom kontrolovala desiatu a mäsové výrobky im z pečiva vyberala a zahadzovala do koša.
Dotknutá rehoľná sestra i riaditeľ školy vidia celú situáciu inak. „Nebol som tam, ale som presvedčený, že nič také by žiadna sestrička nespravila. Podľa jej výpovede deti iba upozornila, že je pôst, a ak chcú, môžu si mäsko odložiť, vziať domov a zjesť na druhý deň,“ povedal riaditeľ Ján Morong s tým, že mu to potvrdila aj zástupkyňa školy. Sám však priznáva, že ohľadom daného incidentu už počul tri rozdielne verzie príbehov. Verí však svojim vyučujúcim a je presvedčený, že sestrička by si niečo také nikdy nedovolila. Aj dobrá povesť Školských sestier de Notre Dame, ktoré sú veľmi láskavé a obľúbené a na škole vyučujú už dlhé roky, by túto verziu mohla potvrdzovať.
Vyvrátené neboli však slovné útoky na žiakov s mäsitou desiatou od detí, čo sú doma prísnejšie vychovávané. Riaditeľ školy uznáva, že takéto niečo sa mohlo ľahko stať. „Každý sme vychovávaný inak a každá rodina aj inak dodržiava pôst,“ dodal J. Morong. Dôležité je, aby boli deti doma vychovávané k spolupatričnosti a upozornené rodičmi, že ak má niekto aj inú desiatu, ktorá nekorešponduje s tým, čomu veria, nikomu nemôžu zakázať ju zjesť ani ho preto považovať za menejcenného.
Samotní dotknutí rodičia však potvrdili, že mäsovú desiatu deti dostali skôr omylom. Pri plnení denných povinností a starostlivosti o rodinu pozabudli na to, že na druhý deň je pôst a potomok šiel do školy s mäsom. Podľa nich by mala škola a vyučujúci dozerať skôr na deti, čo žiadnu desiatu z domu nedostávajú. Faktom však zostáva, že vyučujúci by mali deti učiť, nie sa zaoberať obsahom desiatej, ktorú dieťa dostalo od rodičov. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila