Vlani vstúpilo do chomúta skoro 400 ľudí

  • Spravodajstvo
  • 15. februára 2018, 08:55
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Kolóna trúbiacich áut vyzdobených bielymi stuhami a kvetmi a vo vnútri sediaci vysmiati svadobčania. Okoloidúci zataja dych a sledujú, v ktorom okne zahliadnu krásnu nevestu v ešte krajších bielych šatách. Deti jej i ženíchovi zamávajú, dospelí v duchu poprajú šťastný spoločný život a podaktorí možno zafrflú, že tí dvaja ešte nevedia, čo ich čaká.

Isté však je, že po dlhodobo klesajúcom trende v uzatváraní manželstiev sa vlani v Piešťanoch rozhodlo spečatiť svoju lásku viac „hrdličiek“ ako roky predtým, pričom vzrastá najmä počet civilných sobášov. Kým v roku 2014 uzatvorilo manželstvo 160 párov, o rok neskôr 185 párov a v roku 2016 zasa 171 dvojíc, vlani to bolo 195 sobášov. Z toho bolo cirkevných 93 a civilných až 102.
Okrem kostolov a obradnej siene, ktorá sa nachádza v Galérii Fontána, zamilovaní uzavreli manželstvo aj na netradičných miestach, ako sú reštaurácie, penzióny, hotely, golfové ihrisko či mestský park. V Piešťanoch sú poverení sobášením poslanci Martin Valo, Martin Cifra, Michal Hynek, Andrej Klapica, Tomáš Hudcovič i Jozef Malík a oddáva tiež primátor Miloš Tamajka.
Matriku treba vybaviť včas
Na matričný úrad musia prísť obaja. Potrebné je tlačivo žiadosti o uzatvorenie manželstva, rodné listy a občianske preukazy obidvoch snúbencov. Rozvedený žiadateľ predkladá aj právoplatný rozsudok o rozvode, vdovec či vdova zasa úmrtný list predchádzajúceho manžela.
Najlepšie je navštíviť ten matričný úrad, kde má jeden zo snúbencov trvalý pobyt. Ak ide o civilný sobáš, dohodne pracovníčka matriky s partnermi čas a miesto obradu. V Piešťanoch sa sobáše konajú spravidla každú druhú sobotu. Ak ide o cirkevný sobáš, žiadosť potvrdzuje príslušný matričný úrad, v mieste ktorého sa obrad bude konať.
Sála, šaty, torty…
Pred svadbou čaká snúbencov veľa „vybavovačiek“. Nevesty môžu pohľadať tie najkrajšie šaty napríklad v svadobných salónoch White Rose či Lenna a „princeznovský“ vzhľad im pomôže vytvoriť La Femme – Lenkin kútik krásy.
Parádnu hostinu svadobčanom zariadia v Piešťanskom pivovare ŽiWELL, v Pivnici Radošina, ale aj v Chateau Krakovany. S prípravou svadby a dekoráciou pomôže Catering Piešťany, H&I decor alebo Matoni production a zákusky, ktoré mamky i tetky budú jesť i očami, pripravia v Elizabeth cukráreň & kaviareň. No a aby všetci svadobčania vedeli, kedy a kam majú prísť a kde si posadať, Graphicsoul pomôže s oznámeniami aj menovkami.
Pre lepšiu orientáciu na trhu sa každoročne uskutočňujú výstavy, kde si nastávajúci môžu prezrieť ponuky priestorov na hostinu, ponuky šiat, dekorácií a podobne. Takáto Svadobná výstava sa koná aj v našom regióne, a to 3. a 4. marca v Kultúrnom dome Krakovany. Mnohé zo spomenutých ponúk a iné si budete môcť naživo pozrieť, popýtať sa na bližšie informácie a možno aj rovno zarezervovať na váš termín.
Slováci si držia prvenstvo
Nech už sa rozhodnete stráviť svoj veľký deň akokoľvek, dôležitejšie ako svadba bude každodenné spolužitie s partnerom. Manželstvo je taká zaujímavá inštitúcia, že o ňom vzniklo mnoho štúdií, vedeckých analýz a monografií. Teoretici sa dokonca zaoberali aj mýtmi, ktoré spolužitie dvoch ľudí sprevádzajú.
Medzi najznámejšie mýty patrí to, že človek sa v manželstve zmení a upokojí, že po svadbe je šťastnejší, ako bol pred ňou, a na svete existuje len jediný človek, ktorý je pre nás vhodný. Veľa ľudí verí i tomu, že ozajstní partneri sa nikdy neškriepia a ženy milujú mužov, ktorí im vo všetkom vyhovejú.
Zosobášení Slováci si držia jedno zaujímavé prvenstvo – v našej krajine sa spomedzi štátov Európskej únie partneri najčastejšie sobášia s ľuďmi, ktorí vyštudovali rovnaký alebo veľmi podobný odbor. Platí u nás teda staré známe porekadlo: Vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav