Poobedná siesta v Hodoníne

  • Cestovanie
  • 8. februára 2018, 12:03
  • Autor:Gabo Kopúnek

V rámci našich potuliek širším regiónom Trnavského kraja sme neraz prechádzali juhomoravským mestom Hodonín. Dnes v ňom zotrváme a ponúkneme vám do pozornosti niekoľko zaujímavých „atrakcií“, ktoré v ňom a v okolí mesta nájdete.

Zámerne sa vyhneme pravdepodobnému „hlavnému mestu“ Veľkomoravskej ríše – Mikulčiciam, o nich si viac povieme inokedy, a ani vás nebudeme lákať na plavbu loďou po Morave, keďže na to ešte nie je čas. Ak sa však teplota vyšplhá aspoň na desať stupňov Celzia a svieti slnko, už v týchto dňoch sa oplatí navštíviť najmenšiu a najmladšiu zoologickú záhradu v Českej republike.
Ruku k dielu priložili i občania
V bývalom lužnom lese na severozápadnom okraji mesta už v roku 1976 dali do čiastočnej prevádzky zookútik s domácimi, lesnými i cudzokrajnými zvieratami, ktorý mal spĺňať funkciu prímestskej rekreácie a na výučbu školákov k vzťahu k prírode. Výstavba trvala dva roky a svojpomocne ju realizovali viaceré spoločenské organizácie a verejnosť. Definitívne sa jeho brány otvorili na konci septembra 1977, takže vlani zoo oslávila okrúhle štyridsiatiny.

Takto slastne si užíva odpočinok s plným bruchom čierny jaguár.

Za to obdobie sa hodonínska zoo pravidelne rozrastá a zveľaďuje, čo určite potvrdia tí, ktorí ju navštívili v priebehu rokov niekoľkokrát. Zároveň pribúdajú nové zvieratá, takže žiadna „medziročná“ prehliadka nie je rovnaká. Z histórie ešte spomenieme, že štatút zooparku získala v roku 1982, keď mala návštevnosť viac ako 70-tisíc hostí ročne, a v apríli 1992 sa stala ozajstnou zoo.
Raj aj pre deti
Na ploche 4,5 hektára parku s umelo vytvorenými vodnými plochami nájdete veľké výbehy mačkovitých šeliem, ohrady s párno i nepárnokopytníkmi, klietky s cudzokrajnými operencami, terárium i morské akvárium, v ktorom kraľujú už viac ako desaťročie žraloky čiernoplutvé. Doteraz poslednou stavbou je utešený pavilónik pre plameniaky, rozrastá sa tu však aj dotyková minizoo pre deti. Ak sa to zhrnie, v zoo nájdete celkom 800 zvierat z 230 druhov, pričom niektoré pochádzajú z vlastného chovu, ako napríklad malé tigríčatá narodené vlani. Zo spomínaných zvierat až 70 druhov patrí medzi ohrozené.
Spánok postojačky.

Zoo je najlepšie navštíviť popoludní, keďže denne okrem pondelka môžete po 14. hodine naživo sledovať kŕmenie väčšiny zvierat až na obyvateľov morských akvárií. Tie majú „obed“ iba v piatok o 11. hodine. Ešte upozorňujeme, že do tejto zoo so psom ísť nesmiete.
Za históriou a umením
Zvyšný čas výletu môžete stráviť nenáročnou prehliadkou mesta, pričom do pozornosti dávame predovšetkým Masarykovo múzeum situované v barokovom zámočku (Hodonín je rodiskom prvého československého prezidenta), ktoré približuje jeho životnú dráhu od detstva až po úmrtie v roku 1937.
Siestu si užíva aj figurína prezidenta Masaryka v rovnomennom múzeu.

Nemenej zaujímavé je tiež Múzeum naftového dobývania a geológie v bývalých kasárňach, kde sa dozviete o ťažbe ropy a plynu na južnej Morave. Toto nálezisko je v podloží prepojené s obdobnými na Záhorí i v severnom Rakúsku a obsahuje kvalitnú ropu využívanú aj v medicíne. Z podzemia v Hodoníne „ťažia“ aj liečivú jodobrómovú vodu, ktorú v Gbeloch nevedeli využiť a tu vďaka nej otvorili v roku 1979 kúpele.
Za pekného počasia si tiež môžete posedieť pri fontáne v centre mesta.

Milovníci umenia by určite nemali obísť Galériu originálov na Masarykovom námestí, Galériu Kaplička v mestskom parku a, samozrejme, významnú Galériu výtvarného umenia, v ktorej vystavujú diela českých, slovenských i rakúskych umelcov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava