Chlapci zdolávali úlohy s Lego robotom

  • Mladí dnes / Školy
  • 6. februára 2018, 09:12
  • Autor:jd

Chlapci z robotického krúžku Centra voľného času Ahoj v Piešťanoch zažili 11. januára robotický sviatok na vlastnej koži. Zúčastnili sa regionálneho kola First Lego League v Petržalke ako súťažiaci.

Zavčasu ráno vycestovali s Lego robotom, programami a odvahou do Bratislavy do areálu Paneurópskej vysokej školy, kde sa uskutočnilo jedno z regionálnych slovenských kôl.
First Lego League (FLL) je celosvetová súťaž Lego robotov a má národné, kontinentálne a celosvetové finále. Na Slovensku sa uskutočnilo osem regionálnych kôl, jedno z nich v Petržalke.
Chlapci Maxim Madunický, Markus Figura, Simon Mihalkovič, Martin Bubela, Jonatan Drobný a Matej Ondrovič súťažili v štyroch rozličných odboroch. Boli to Tímová spolupráca, Dizajn robota, Prezentácia odbornej témy a čerešničkou na torte bola Lego game – plnenie 18 misií na Legovom ihrisku.
Tohtoročnou témou Lego ihriska bola Hydrodynamics – Obeh vody. Misie na ihrisku museli byť plnené autonómnou prácou Lego robota. Jednoducho, všetko musel urobiť naprogramovaný robot, ktorý mal na to čas dve a pol minúty a za každú splnenú misiu dostalo družstvo body.

V Centre voľného času Ahoj sa s úspešnými malými „robotikmi“ odfotil aj ich vedúci Jozef Dragula (vľavo) a riaditeľ centra Miroslav Petráš.

Chlapci boli v tejto súťaži prvýkrát, ale počínali si dobre. Museli sa naučiť programovať robota, tvorivo pracovať na návrhu jeho nadstavieb, na plnení misií, spracovať a prezentovať odbornú tému a všetko robiť v kolektívnej spolupráci.
Ako odbornú tému si vybrali Vodný kameň. Na túto tému pripravili prezentáciu a dokonca zahrali aj divadelné predstavenie. Najviac sa potrápili, ale aj potešili s Lego game. Bola to nekonečná programovacia práca, odlaďovanie programov, vymýšľanie taktiky a nadstavieb, ale nevzdávali sa.
Mali podporu CVČ Ahoj a pomohli aj rodičia – otec M. Figuru zabezpečil ihriskový stôl a otec M. Madunického zabezpečil dokúpenie Doplnkovej Lego sady, motorov a reprezentačné tričká. Priamo na súťaži ich dozoroval vedúci robotického krúžku Jozef Dragula, takže bolo postarané aj o bezpečnosť.
Chlapci síce nezískali pódiové umiestnenie, ale zato programovacie schopnosti, uvoľnenie tvorivosti a odvahu pracovať na riešení zdanlivo neriešiteľných situácií. Mimochodom, získali aj zlaté medaily. Za čo? Spýtajte sa ich. Veď žijú tu v Piešťanoch!
V Ahoji okrem robotického krúžku môžu deti navštevovať rôzne krúžky. Z oblasti športu CVČ každoročne otvára krúžky ako florbal, stolný tenis, ragby, hádzaná, plávanie, bedminton, šach, kolky, karate, strelecký krúžok, basketbal, bejzbal, volejbal a športová gymnastika. Z oblasti kultúry patrí dlhoročne medzi najobľúbenejšie krúžky keramika a medzi tradične obľúbené výtvarná, moderné a ľudové tance, krúžok mažoretiek, anglický jazyk a modelársky krúžok.
Vychádzajúc z doterajších skúseností a z činností sa CVČ stáva neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu a je obľúbeným miestom na trávenie voľného času, o čom svedčí aj rekordný záujem detí. Tieto mimoškolské aktivity pomáhajú rozvíjať osobnosť detí, budovať rôzne návyky a takisto sú miestom na vytváranie nových priateľstiev medzi deťmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek