Prehratý spor zaplatia všetci Piešťanci

  • Spravodajstvo
  • 31. januára 2018, 09:59
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Okolnosti optimalizácie pracovných pozícií na Mestskom úrade v Piešťanoch musel vo štvrtok minulý týždeň na súde vysvetľovať jej iniciátor – primátor Miloš Tamajka. Jeho tvrdenia sa rozchádzali s podkladmi, ktoré súdu doložili žalobcovia.

Mestskí poslanci sa však nechali v minulosti počuť, že v prípade prehratia týchto súdnych sporov škody, ktoré mestu vzniknú, Tamajka uhradí zo svojich vlastných peňazí, a nie z mestskej kasy.
Miloš Tamajka senátu vysvetľoval, že v prípade optimalizácie a reorganizácie nešlo o mená, ale o pracovné pozície. Tomuto tvrdeniu však odporuje zoznam mien, ktorý sa objavil na verejnosti ešte vo februári 2015 a takmer na sto percent sedí so zoznamom mien zamestnancov prepustených v druhej polovici roka. Ak je zoznam napísaný rukopisom podobným Tamajkovému pravý, tak jasne vyvracia primátorove slová, že nešlo o zbavenie sa nepohodlných zamestnancov.
Tento zoznam mal byť poslaný zo súkromného e-mailu primátora na e-mailové adresy vtedajšej prednostky mestského úradu Dáše Rehákovej a aj niekdajšieho viceprimátora Michala Hyneka ešte vo februári 2015, čiže viac ako pol roka pred „čistkami“ na mestskom úrade. I keď žalobcovia disponujú históriou tejto elektronickej správy, Tamajka na súde tvrdil, že on zoznam nevytvoril, rukopis sa len na jeho rukopis podobá a netuší, kto by z jeho súkromného e-mailu zoznam mohol poslať.
Ide o desaťtisíce eur
Vo štvrtok sa uskutočnili celkovo tri pojednávania a ich priebeh bol až na pár okolností totožný. Zamestnanci žiadajú neuznanie výpovedí a úhradu ušlej mzdy. V prípade troch pojednávaní náhrada predstavuje sumy od takmer deväťtisíc do viac ako 18-tisíc eur. Prepustení zamestnanci sa však sťažovali i na morálnu ujmu a ťažkosti pri hľadaní nového zamestnania, nakoľko v dôsledku dopredu zverejneného zoznamu „nepohodlných“ pôsobili ako nespoľahliví pre možných nových zamestnávateľov.

Zoznam personálnych opatrení zamestnancov, ktorý prenikol na verejnosť vo februári 2015, vraj primátor nepísal a rukopis sa len na ten jeho podobá.

Sťažovali sa však i na maniere súčasného primátora v čase, keď boli na radnici zamestnaní. Na prvej porade vedúcich pracovníkov sa vraj Tamajka nechal počuť, že hodlá prepustiť zamestnancov v dôchodkovom veku, tesne pred dôchodkom a tých, ktorí sa nebudú vedieť s novým vedením stotožniť. Následne vraj mali byť počas ich neprítomnosti na pracovisku a počas víkendu prehľadávané počítače, údaje z nich skopírované, dokonca niektorým zamestnancom aj prehľadávané osobné veci v skrinkách. A to všetko bez akéhokoľvek vysvetlenia zo strany vedenia mesta.
Neskôr sa však ukázalo, že sa vtedajší viceprimátor Hynek spolu so svojím podnikateľským spoločníkom počas víkendu v úvode roka 2015 hrabal v osobných veciach a v počítačoch práve tých zamestnancov, čo boli v druhej polovici roka prepustení. A to všetko s vedomím primátora, ktorý to neskôr pred zastupiteľstvom aj verejne priznal. To ale vzbudzuje dojem, že sa u nich hľadali kompromitujúce veci, ktoré by mohli poslúžiť na ich prepustenie. A keďže nič nenašli, ako účel na ich prepustenie mala slúžiť reorganizácia.
Rodinkárstvo na radnici
V závere posledného z troch štvrtkových pojednávaní však na základe upozornenia advokáta žalobcov Branislava Jurgu sudkyňa narazila aj na inú podivnú okolnosť v spisovom materiáli. Primátor totiž v roku 2015 podpísal dve reorganizačné nariadenia. Jedno v apríli, ktoré stanovilo počet zamestnancov mestského úradu na 95, pričom sa nemuselo prepúšťať. Druhé z augusta toho istého roka stanovilo počet zamestnancov na 96, čiže ešte o jedného viac, no, paradoxne, ako dôvod na prepúšťanie poslúžilo.
Sudkyňa tiež upozornila na skutočnosť, že referentských miest v augustovej organizačnej štruktúre bolo vytvorených 93, ale ponúkli ich len 86 zamestnancom a jedenástim prepúšťaným ponúkali nanajvýš pozíciu kuriča, upratovačky či opatrovateľky v domove sociálnych služieb. Keďže ponuka voľných miest je zákonníkom práce pri reorganizácii stanovená a prepúšťaným sa podľa zákona musia ponúkať miesta vyhovujúce vzdelaniu a praxi zamestnanca, ktorému sa miesto ruší, vyzvala sudkyňa Tamajku a jeho právneho zástupcu, aby si do budúceho pojednávania pripravili vysvetlenie.
Počas Tamajkovho vypočúvania tiež vyplynulo na povrch, že počas roka 2015 prijal na mestský úrad dcéru svojho bratranca a tej sa, samozrejme, na rozdiel od dlhoročných pracovníčok reorganizačné prepúšťanie netýkalo.
Zaplatia to Piešťanci
Sudkyňa si do nasledujúceho aprílového pojednávania chce ako svedkov predvolať i bývalú prednostku mestského úradu Dášu Rehákovú a tiež Ľudmilu Kiššovú, ktorá podľa slov M. Tamajku mala od neho na reorganizáciu písomné poverenie. No ale ani tá už v súčasnosti na radnici nepracuje. Tamajka so svojím advokátom by však ako svedkov radi pred súdom videli i súčasné tri zamestnankyne úradu, ktoré by vraj mohli korektnosť prepúšťacích pohovorov dosvedčiť.
V najbližšom období sa uskutočnia pojednávania zvyšných zamestnancov. Zaujímavé je, že reorganizačný počin na radnici z roka 2015 „nehasí“ mestský právnik, ale najatá právnická firma, ktorej služby zaplatia všetci obyvatelia Piešťan. Rovnako aj všetky náklady spojené so súdom a vyplatením ušlej mzdy, ak mesto spor prehrá.
Druhou možnosťou je, že primátor Tamajka v zmysle výzvy mestských poslancov by dopady vlastných krokov pri zrejme poriadne zbabranej reorganizácii radnice zobral na seba a prípadné škody či právne zastupovanie uhradil zo svojich súkromných peňazí, a nie z mestskej pokladne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava