Nová kuchyňa v spojenej škole nepozná bariéry

  • Mladí dnes / Školy
  • 31. januára 2018, 10:19
  • Autor:Daniela Serišová

Spojenú školu v Piešťanoch môžu navštevovať zdravotne znevýhodnené deti od šiestich až do tridsiatich rokov. Okrem tradičnej povinnej školskej dochádzky poskytuje aj pokračovanie vo vzdelávaní detí, ktoré nemajú možnosť vyštudovať učilište.

Praktická škola je tak druhou šancou pre hendikepované deti, ktoré po absolvovaní základnej školy pokračujú v trojročnom štúdiu. Počas neho sa deti zameriavajú na pomocné práce v kuchyni, v administratíve, záhradníctve a v aranžérstve. V rámci pomocných prác sa učia aj domáce práce a takisto prípravu jedál.
Keďže na výučbu je potrebná poriadne vybavená kuchynka, spojená škola sa odnedávna môže popýšiť novým kuchynským zariadením. Vďaka ministerstvu školstva v rámci projektu Odstránenie stavebných bariér v školách pre žiakov so zdravotným znevýhodnením je kuchynka vhodná aj pre vozičkárov.
Vo výbave nechýbajú nízko umiestnené spotrebiče, pracovná doska či umývadlo pre vozičkárov. V kuchyni sa deti učia zdravo a nutrične variť, používať spotrebiče či umývať riady v umývačke. Súčasťou linky je práčka, deti majú možnosť oboznámiť sa s praním, vešaním aj žehlením bielizne.
Kuchynku spolu so študentmi využívajú aj hendikepované deti z CVČ v rámci krúžku Kuchárčenie. Hŕstku študentov vedie učiteľka spolu s asistentkou. „Počas varenia sa deti učia aj finančnej gramotnosti, vždy si spolu preberieme, aké potrebné potraviny sme kúpili a za koľko. Varenie ich veľmi baví, vždy potom spoločne zjedia, čo sa im podarilo,“ hovorí riaditeľka školy Alexandra Thomová.
Absolventi praktickej školy dostanú pri ukončení štúdia vysvedčenie o absolvovaní štúdia a môžu sa zamestnať v chránenej dielni či na chránenom pracovisku. Niektoré deti už teraz vypomáhajú v reštauráciách či pohostinstvách.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín