Svrbická snežná stopa aj s dopingovou kontrolou a štamperlíkmi

  • Šport / Ostatné športy
  • 30. januára 2018, 01:22
  • Autor:lb

Napriek vysokým teplotám a rozmočenému snehu sa na druhom ročníku Svrbickej snežnej stopy zišlo 74 milovníkov lyžiarskej turistiky. Okrem hlavného okruhu si pochvaľovali i zriadenie dva a pol kilometra dlhej trasy s prešľapanou dvojstopou, vybudovanie rekvizít na štadióniku so štartom a cieľom i slávnostný štart.

Odznaky, ktoré si popri pamätných listoch pretekári odniesli, im budú pripomínať príjemne strávené chvíle v lone zasneženej prírody v okolí malebnej dedinky Svrbice. Pri organizácii výdatne pomáhali piešťanským mototuristom aj dobrovoľní hasiči zo Svrbíc a predstavitelia obce na čele so starostom Vladimírom Hromádkom.
Jednou z lyžiarok, ktorá si vyskúšala nový okruh, bola i jedenásťročná Liana Svetlíková, ktorá krúžila po trati spolu s mamou. Páčil sa jej najmä rovinatý terén. Okruh prešla štyrikrát, čím si overila, že by zvládla aj hlavnú takmer desaťkilometrovú trasu.
Tú okrem iných prebežkoval o tri roky starší Samuel Kováč. Bol z nej síce unavený, ale nesmierne šťastný. Rovnako vnímala atmosféru aj Piešťanka Stanislava Vičanová: „Bola to super akcia. Prešli sme to vzhľadom k terénu, ktorý bol v určitých miestach problematický, za dve a pol hodiny. Poňala som to tak, že som sa s kamarátkou pekne porozprávala a veľmi rýchlo nám to ubehlo.“

Na takmer desaťkilometrovú trať vyrazilo 74 bežkárov.

Ako prvá prišla do cieľa hlavnej trasy Jana Štefečková-Beňačková z Piešťan: „Minulý rok som o Svrbickej snežnej stope počula samé chvály, tak som sa na tento ročník tešila. Mám rada všetky podujatia, ktoré sa robia pre ľudí. Dá sa na nich zašportovať i stretnúť dobrú partiu. Z každého si odnášam niečo pre seba.“
Juraj Kabzan z Bašoviec nám pri čaji prezradil, že trasa bola výborne zvolená a vyznačená, ale ťažká: „Som tu po prvýkrát a som veľmi spokojný. Len to počasie nám neprialo. Urobiť takéto dobré podujatie pre bežkárov v týchto nadmorských výškach je naozaj unikát. Klobúk dolu pred organizátormi, lebo s ničím podobným som sa v okolí nestretol. Keď to bude takto pokračovať a zdravie mi dovolí, prídem zas.“
Ako úplný začiatočník sa 28-ročný Daniel Kováč z Piešťan posťažoval, že mal pri zháňaní bežiek problémy. Kompletný výstroj si zohnal až v požičovni v Novom Meste nad Váhom. Na margo svojho prvého bežkárskeho výkonu uviedol: „Na štarte to bolo hrozné, šmýkalo ma to zboku nabok. Nemohol som udržať rovnováhu. Postupne som sa však s bežkami zžil a pri vjazde pod cieľový oblúk som sa už cítil byť bežkárom.“
Do kultúrneho domu v Svrbiciach dorazila po absolvovaní trasy aj veselá trojica dievčat. Pri omastenom chlebe s cibuľou prezradila, že ich máme volať Tri legracie z Piešťan a za adrenalínový zážitok považujú zjazd zo Svrbickej plešiny. Pochvaľovali si tiež výhľady, ktoré sa im oproti minulému roku naskytli. Za absolútnu vychytávku považovali štamperlík na dopingovej kontrole pri maskotovi podujatia – lyžiarovi Lojzovi.
Na trati bola aj dopingová kontrola so štamperlíkmi.

Najstarším účastníkom podujatia bol Jozef Pavlovič z Nitry, rodák zo Svrbíc, ktorý sa narodil v roku 1945. Najvzdialenejší bežkári došli do Svrbíc z Bratislavy. Boli to Martin Toman a Peter Ertl so svojím tímom zo združenia Reštartni sa.
Preteky mládeže pre nízku účasť prihlásených organizátori napokon zrušili. Dôvodov bolo viacero, od nevyhovujúceho termínu pre oslovené kluby mladých bežkárov, cez nepriaznivé poveternostné podmienky a hlavne neúčasť zo strany verejnosti, kde sa ukázalo najväčším problémom zapožičanie si kompletnej bežkárskej výbavy.
Organizátori boli v závere podujatia spokojní. Očakávali síce väčšiu účasť, ale v tom istom termíne sa uskutočnili tri významné tradičné bežkárske podujatia – 45. ročník Bielej stopy, 51. ročník Zimného zrazu Klubu slovenských turistov a tiež Slovenský pohár mládeže v bežeckom lyžovaní. Všetky tri podujatia boli v oblastiach s výbornými snehovými podmienkami a svoje urobilo aj počasie.
Potvrdil sa ale snehový fenomén, veď v neďalekých Piešťanoch už niekoľko dní nebolo po snehu ani pamiatky a za Svrbickým kopcom boli ešte tri dni pred podujatím ideálne podmienky na bežkovanie. Následné oteplenie síce rozmočilo sneh, a tak trate boli náročnejšie, ale zjazdné. Preto boli organizátori povďační každému, kto prišiel a popasoval sa so snehom. „Vytvorili sme spolu príjemnú atmosféru okorenenú skúšaním si hry na fujare. Ďakujem tiež všetkým dobrovoľníkom, podporovateľom a sponzorom za pomoc a prácu a teším sa opäť o rok,“ uviedol pre Piešťanský týždeň hlavný organizátor podujatia Ladislav Beleščák z MCCC BUĎ FIT z Piešťan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav