V Chtelnici obnovujú západný pavilón kaštieľa

  • Spravodajstvo
  • 24. januára 2018, 09:32
  • Autor:sita

Obci Chtelnica pomáhalo v minulom roku s rekonštrukciou ďalšej časti Chtelnického kaštieľa občianske združenie Zámok Hlohovec. Do obnovy západného pavilónu investovali viac ako 43-tisíc eur, z toho 20-tisíc poskytlo ministerstvo kultúry.

„Na budove západného pavilónu sa spravila sanácia proti vlhkosti. Všetky cementové omietky v interiéri boli nahradené vápennými omietkami. Celý objekt má kompletne novú elektroinštaláciu, napojený bol na prípojku vody a kanalizáciu. Tiež sa spravili rekonštrukčné kópie vnútorných okien, kúreniskových dvierok, reštaurátorským spôsobom sa obnovila korunná rímsa v miestnosti na poschodí,“ priblížila vykonané práce Jana Kvantová z občianskeho združenia Zámok Hlohovec.
Na pomocných prácach sa počas siedmich mesiacov pod dohľadom odborníka z Krajského pamiatkového úradu v Trnave, reštaurátora a archeológa podieľalo 20-30 ľudí, ktorí boli evidovaní ako nezamestnaní.
Obnova západného pavilónu bude pokračovať aj v tomto roku. Po dokončení má na prízemí vzniknúť informačné centrum pre turistov, na poschodí komerčná prevádzka, pravdepodobne cukráreň. Združenie Zámok Hlohovec sa začalo pri obnove dominanty Chtelnice angažovať pred rokom, keď mu mesto Hlohovec vypovedalo zmluvu o spolupráci pri obnove Hlohovského zámku.
Chtelnický kaštieľ je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok, jeho vlastníkom je obec. Tá začala svoj historický skvost po malých krôčikoch rekonštruovať. V lete 2016 sprístupnili dva obnovené pavilóny a ich spojovaciu časť, ktoré slúžia na spoločenské a kultúrne podujatia. Hlavná budova kaštieľa na finančne náročnú rekonštrukciu ešte len čaká.
Pôvodne Erdödyovský kaštieľ prešiel najvýraznejšou prestavbou v druhej polovici 17. storočia, jeho vtedajšia podoba sa zachovala do súčasnosti. V 19. storočí zmenil majiteľa, dostal sa do vlastníctva Pálfiovcov. Začiatkom minulého storočia si objekt prenajal majiteľ bratislavského pivovaru Viktor Stein. V roku 1941 v ňom za účasti prezidenta Jozefa Tisa otvorili Vyššiu vojenskú školu Hlinkovej mládeže. Za socializmu bola v kaštieli policajná škola a neskôr sklady ministerstva vnútra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf