Spoznajte históriu Červeného kríža v Rusku

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 24. januára 2018, 10:23
  • Autor:sita

Pôsobeniu Červeného kríža v Rusku a aktívnej účasti členov ruskej cárskej rodiny na jeho činnosti je venovaná obrazovo-bannerová výstava Milosrdenstvo v dejinách, ktorú sprístupnili v Západoslovenskom múzeu v Trnave.

Výstava dokumentuje aj prínos Jelizavety Feodorovny (Alžbety Ruskej) k aktivitám ruskej spoločnosti Červeného kríža. Dokumentárnu výstavu môžu návštevníci múzea vidieť do 11. februára.
Časť výstavy sa zaoberá vznikom ruského Červeného kríža a spoločenstvom milosrdných sestier. Rusko sa pripojilo k Medzinárodnej organizácii Červeného kríža za vlády Alexandra II. v roku 1867. Ten inicioval vznik Spoločnosti pre starostlivosť o chorých a ranených bojovníkov, ktorá bola neskôr premenovaná na Spoločnosť ruského Červeného kríža (ROCC).
Po tragickej smrti veľkokniežaťa Sergeja Alexandroviča, predsedu najväčšej moskovskej pobočky ROCC v Rusku, viedla túto pobočku spoločnosti jeho manželka, veľkokňažná Jelizaveta Feodorovna.
Výstava obsahuje málo známe stránky ruskej histórie z konca 19. a začiatku 20. storočia, materiály o práci ROCC počas prvej svetovej vojny, keď ruský Červený kríž dokázal zmobilizovať zdravotnícke zariadenia po celej krajine a poskytovať pomoc stovkám tisícov zranených vojakov a väzňov.
Hlavná časť venovaná veľkokňažnej Jelizavete Feodorovne obsahuje kópie historických fotografií a dokumentov o jej činnosti v moskovskej pobočke spoločnosti Červeného kríža.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel