Investori vo väzení, vodné atrakcie v nedohľadne

  • Spravodajstvo
  • 24. januára 2018, 09:29
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Tamajkových českých investorov piešťanského aquaparku namiesto výstavby sľubovanej vodnej atrakcie čaká takmer sedem rokov vo väzení. Dvoch z trojčlenného rodinného miliardárskeho klanu Zemkovcov poslal za ekonomickú trestnú činnosť veľkého rozsahu za mreže na šesť rokov a deväť mesiacov Vrchní soud v Olomouci. Rozsudok odvolacieho súdu je právoplatný.

Za posledných niekoľko rokov je to tak už tretí zámer výstavby vodného rekreačného zariadenia v kúpeľnom meste, ktorý skrachoval, či už z kriminálnych dôvodov, alebo vďaka nejasným zámerom vedenia mesta a časti poslancov zastupiteľstva.
Zdeňka Zemka a jeho dvoch synov, Alexandra a Zdeňka, ako staviteľov aquaparku na tlačovej konferencii ešte v máji 2015 verejnosti predstavil piešťanský primátor Miloš Tamajka. Rodinný klan Zemkovcov z Českej republiky vlastní pozemky za poliklinikou vedľa výpadovky na Drahovce. Na nich sa nachádza i termálny vrt.
Na čerpanie vody o rovnakej kvalite, akou disponujú kúpele, však rodina od kompetentných slovenských úradov povolenie nikdy nedostala. Spolu s platnými rozsudkami súrodeneckej dvojice o väzbe je to však zrejme celkom určite koniec vízie aquaparku v Piešťanoch na pozemkoch rodinnej firmy Z-Group.
A tak sa zdá, že Tamajkov predvolebný sľub o výstavbe aquaparku či inej vodnej atrakcie v Piešťanoch je nezrealizovateľný. V kampani 2014 ju však okrem primátora sľubovala tiež drvivá väčšina poslancov, najmä z klubu Spoločne pre Piešťany (SpP).

Plaváreň z privátnych prostriedkov zmarili poslanci za SpP nezmyselnými požiadavkami a úver by mesto neudržateľne zadlžil.

A keďže súdne poťahovačky Zemkovcov trvali už od roku 2016 a rozsudok sa dal predpokladať, Tamajka za podpory poslancov z klubu SpP pod vedením Tomáša Hudcoviča vytvorili nový plán, ako naplniť svoje predvolebné sľuby. Mala ním byť plaváreň na mestských pozemkoch v blízkosti futbalového štadiónu v dotyku s parkom.
Najprv ju mal realizovať súkromný investor, firma bazenprojekt, ktorého zástupcu Oskara Gaála na zastupiteľstvo v roku 2016 doviedli poslanci z SpP. Neskôr tohto istého investora aj samotní členovia klubu SpP svojimi nerealizovateľnými požiadavkami z Piešťan vyhnali.
V závere minulého roka sa tak pod taktovkou poslancov SpP pri zostavovaní rozpočtu na rok 2018 zrodil plán postaviť plaváreň pre Piešťancov z mestského rozpočtu, za pomoci 3,5-miliónového úveru. Dokonca sa táto položka objavila vo zverejnenom návrhu rozpočtu.
Potom, ako sme v našich článkoch upozornili na to, že čerpanie takého veľkého úveru zadlži mesto nad povolenú hranicu a môže skončiť v nútenej správe, vedenie mesta v úvode decembrového zastupiteľstva tento bod programu z rokovania stiahlo.
Aquapark Zemkovcov pri poliklinike narazil na ich väzenské tresty a nepovolenie čerpať termálnu vodu.

Napriek tomu, že rok 2018 je volebný a na jeseň sa súčasní volení zástupcovia väčšinou pokúsia opäť kandidovať, sľub, na ktorého splnenie obyvatelia mesta čakajú už desiatky rokov, opäť ostane nenaplnený. A to i napriek tomu, že vďaka tomuto prísľubu boli mnohí poslanci, dokonca aj primátor Tamajka, zvolení do funkcií.
Taktiež by občania nemali zabudnúť, že spomínaní poslanci i nové vedenie mesta na svojom vôbec prvom pracovnom zastupiteľstve v roku 2015 vyškrtli zo schváleného rozpočtu finančné prostriedky na realizáciu projektovej dokumentácie plaveckého centra, ktoré ešte naplánovalo predchádzajúce vedenie s primátorom Remom Cicuttom. „Ušetrené“ peniaze sa následne roztopili v rozpočte na položky, na ktoré si dnes už nik ani nespomenie.
A tak sa za tri roky vo vedení mesta Tamajkovi a najsilnejšiemu poslaneckému klubu v zastupiteľstve, Hudcovičovmu SpP, podarilo akurát tak zmariť realizáciu plaveckého centra a vyhnať ďalšieho možného investora. Aké krátkozraké boli vtedajšie rozhodnutia i spoliehanie sa na právoplatne odsúdených podnikateľov Zemkovcov, sa ukázalo necelý rok pred voľbami. V nich môžu občania dať politikom najavo, ako vážne túžia po aquaparku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava