Zime v regióne asi už odzvonilo

  • Spravodajstvo
  • 18. januára 2018, 09:04
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Podľa klimatológa Pavla Faška zima, tak ako ju poznáme z minulosti, do Piešťan s najväčšou pravdepodobnosťou túto sezónu už nezavíta. Dočasné ochladenie potrvá len do tohto utorka, a ak aj čosi nasneží, s prichádzajúcim oteplením sa snehová pokrývka veľmi rýchlo roztopí.

Február by to ešte mohol napraviť, ale len za okolností, že si do stredu Európy prerazí cestu polárny vzduch zo severu Ruska.
Úvod tohto roka sa v Piešťanoch v počasí prejavil najmä tým, že teploty do mínusových hodnôt cez deň, ale ani v noci neklesli. Práve naopak, na Slovensku panovali na január vysoké teploty.

…tohto roku nie je po ľadových kryhách ani stopy.

I keď v závere minulého týždňa ochladenie prišlo a najmä v nočných hodinách mrzlo, od utorka nad územie Slovenska opäť prichádza oteplenie. A ak aj nejaká snehová pokrývka pribudne, na západnom Slovensku sa neudrží. „Zem nie je zamrznutá, a tak sa sneh bude roztápať. Nielen v dôsledku teplého ovzdušia, ale aj v dôsledku tepla od zeme,“ vysvetľuje klimatológ.
Teploty atakujúce desať stupňov nad nulou sú podľa Faška v tomto období abnormálny jav: „Zem sa globálne otepľuje, a tak si budeme musieť postupne zvykať, že v oblasti západného Slovenska, ak aj nejaký sneh napadne, dlho sa neudrží. A to, čo poznáme z minulosti, že na snehovú pokrývku sa postupne sneh navršoval ďalším snežením a sneh sa na hrubšiu vrstvu naakumuloval, budú už len spomienky starších generácií.“
Kým v minulom roku v tomto období panovali tuhé mrazy, v januári 2018 to ani zďaleka neplatí. „Zmeniť by sa to za určitých okolností mohlo vo februári. V severnej oblasti Ruska sa zhromažďuje studený polárny vzduch a v prípade jeho pohybu smerom do stredu Európy by zima ešte mohla prísť aj do našich končín,“ opisuje prognózu klimatológ.
Podľa Faška je však zatiaľ viac ako pravdepodobné, že zvyšok zimy bude mať obdobný charakter ako doposiaľ. Tomu vraj nasvedčuje aj správanie sa prírody. „To, že niekde rozkvitli snežienky, je bežný jav známy aj z minulosti. Ale na Záhorí boli spozorované migrujúce žeriavy, ktoré sa vracajú zo svojich zimovísk. Niečo také sa v minulosti v januári celkom určite nedialo,“ dodáva klimatológ.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín