101. narodeniny oslávila ako mladica

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. januára 2018, 08:51
  • Autor:Viera Dusíková

Oslava 101. narodenín Júlie Koperovej bola v zariadení Senior Modrová neopísateľná. Ľudia len ťažko hľadali superlatívy na čipernú starenku, ktorá aj v tomto požehnanom veku vyskočila zo stoličky ako mladica, aby na svojej oslave privítala obľúbenú spevácku skupinu Modrovanky – Krojovanky.

Starenke vinšovali nielen speváčky, ale aj personál zariadenia na čele s riaditeľom Andrejom Ondrášikom. Svojej drahej prišli vinšovať aj príbuzní, nabalení samými dobrotami.
„Dnes sme mohli byť súčasťou niečoho veľkého, čo sa naozaj neodohráva každý deň. Ale stačí len málo na to, aby sme mohli dopriať krásny a šťastný úsmev človiečiku, čo toľko toho prežil. O skvelú hudbu, spev aj slzičky dojatia sa nám postarali pán Oto Horňák a speváčky Modrovanky – Krojovanky. A, samozrejme, ďakujeme rodine pani Koperovej, ktorá priniesla samé dobroty a strávila spolu s nami veľký deň našej zlatej pani Julky,“ uviedli pracovníci domova dôchodcov.
Senior Modrová je pod horami, babička má z okna výhľad na Považský Inovec. Cez kopce je to len na skok do Trenčína. Tam prežila život. Vychovala deti, starala sa o chorého manžela, predávala noviny a časopisy. Práca neúnavnú žienku s chuťou žiť a s filozofiou – keď nejde o život, nejde o nič, držala v švihu života.

Oslávenkyňa krájala tortu s fantastickým číslom 101!

Pani Júlia sa ani zďaleka nestravovala podľa súčasných trendov. „Moja mama miluje nezdravé jedlá, napríklad dobre prerastený bôčik. A káva je nápojom číslo jeden. Raz som k nej prišla ešte s malými deťmi. Povedala mi, urob si kávičku, sadni a vypi. Hovorím jej: ‚Mama, sadni si aj ty.‘ Ona mi oponovala, že nemá čas, lebo ju práca naháňa. Bola celým jej životom, milovala ju. A nikdy sa netrápila ničím. A pritom mohla, starala sa o veľmi chorého otca,“ povedala dcéra Anna Doktorová z Bratislavy.
V rodine Koperovcov je okrem narodeninového dňa symbolický ďalší januárový – sedemnásty. „Práve 17. januára 1936 sa mama vydala za nášho otca Juraja Kopera a v ten deň ju v roku 1917 aj pokrstili. Otec pochádzal zo Stránskeho pri Žiline. Pôvodne bol kováčom. Staval aj púchovskú priehradu či prvý pontónový most v Bratislave,“ uviedla A. Doktorová.
Manželia Koperovci vychovali štyri deti – Ivana, Annu, Rudolfa a Martu. Žije už iba 79-ročná Anna a o pätnásť rokov mladšia Marta. „Po sedemdesiatich dvoch rokoch bola naša mama ešte dvakrát v Kanade za najmladšou dcérou,“ skonštatovala A. Doktorová.
Oslávenkyni želáme veľa pekných chvíľ na mieste, ktoré si zvolila. A kde je, ako sama hovorí, šťastná. Tak nech ju šťastie i zdravie sprevádza ešte veľa dní!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín