KOMENTÁR: Ukážky stavu mysle piešťanských zastupiteľov

  • Nezaradené
  • 11. januára 2018, 08:52
  • Autor:Jozef Vojčiniak

V piešťanskej regionálnej politike v roku 2017 veru nuda nebola. Hneď v januári sa prevalilo, že primátor Miloš Tamajka namiesto príprav na vianočné sviatky si sebe a svojim spriazneným ľuďom pod stromček pripravil darček v podobe „absolutistického“ ovládnutia Bytového podniku Piešťany (BP), ktorý následne pod vedením jeho nového konateľa Pavla Vermeša po celý minulý rok sprevádzalo množstvo škandálov.

Vermešovo vládnutie však v mestskej eseročke trvalo na deň presne iba rok a Tamajka ho 22. decembra v tichosti z funkcie vypoklonkoval.
V prvých mesiacoch roka 2017 prišli na rad i rošády na postoch viceprimátorov, a tak Piešťany mali za tri roky až troch viceprimátorov. Vlaňajškom však v regionálnej politike hýbali aj krajské voľby, ale doslova stupídnu bodku v zastupiteľstve dal adventný pochod čertov (Krampus), ktorí mestskí poslanci chceli zakázať. Ale poďme pekne poporiadku.
Rok v znamení bytového podniku
„Zdá sa, že snaha primátora Miloša Tamajku takmer feudálnym spôsobom ovládnuť chod mesta nepozná hranice. Tentoraz vplyv poslancov mestského zastupiteľstva odstránil z mestom zriadenej eseročky s názvom Bytový podnik Piešťany. Za člena valného zhromaždenia Tamajka od nového roka považuje len sám seba,“ uviedli sme v hneď prvom vydaní minuloročného Piešťanského týždňa.
To z nás však nik netušil, čo všetko sa okolo BP ešte udeje. Dlhoročnú konateľku a zároveň jeho riaditeľku Evu Kollárikovú nahradil radničný právnik Pavol Vermeš, ktorý poslancov zastupiteľstva o svojej odbornej spôsobilosti presviedčal tým, že z mladosti má dva výučné listy v oblasti potrubného hospodárstva.
K údajnej oprávnenosti zmien vo vedení mestskej eseročke sa však na Tamajkovu stranu v úvode roka pridali i obaja vtedajší viceprimátori Michal Hynek i Tomáš Hudcovič. Druhý menovaný sa dokonca nechal na zastupiteľstve počuť, že to bolo i v dôsledku činnosti predchádzajúceho vedenia, ktorá mala byť až na hranici kriminálnych činov.
Tamajka za vinu predchádzajúcemu vedeniu dával najmä plánovanú údajne predraženú výstavbu parkoviska na Školskej ulici a tiež liknavosť pri nahrádzaní člena dozornej rady Jána Jánošíka, ktorý sa tohto postu vzdal spolu s poslaneckým mandátom.
V ďalšom období škandály v BP prepukali jeden za druhým. Vo februári k nám „doputovalo“ video, ktoré konateľa Vermeša usvedčilo, že z budovy BP vynáša tisíce strán skopírovanej obchodnej dokumentácie. Pred poslancami sa bránil, že vraj doma, vo svojom súkromnom dome v Dubovanoch, sa mu táto dokumentácia rozložená po koberci lepšie kontroluje, ako keby ju mal postupne vyberať zo šanónov v kancelárii.
Kauza okolo vynášania dôvernej dokumentácie BP ešte ani neutíchla a na začiatku leta pobehovali cudzí ľudia s projektovou dokumentáciou parkoviska na Školskej ulici a snažili sa znížiť jeho odhadovanú cenu vyškrtaním zákonom stanovených stavebných náležitostí. Títo, ako ich neskôr Vermeš nazval „procesisti“, u projektanta neuspeli, a tak parkovisko na Školskej ulici upadlo do nezáujmu vedenia B P. Stopku tomuto projektu odôvodnilo nedostatkom finančných prostriedkov, ktoré vraj prednostne išli na rekonštrukciu tepelných rozvodov na Sládkovičovej ulici.
V auguste podpísal Vermeš zmluvu s trnavskou firmou Yzamer, ktorá sa vraj mala starať o technický dohľad nad prevádzkou mestského tepelného hospodárstva. Skutočnosť však bola taká, že Yzamer si protokolárne prevzal všetky kotolne vrátane tých, ktoré sú súkromné a BP ich len spravoval na základe dvojstranných zmlúv s ich majiteľmi. Ale vraj o privatizáciu nejde, tvrdil Tamajka. Člen dozornej rady Peter Tremboš to však videl inak. Z obavy trestnoprávnych dôsledkov z podniknutých krokov nového vedenia B P, na ktoré vraj nemal dosah, sa členstva v dozornej rade vzdal.
V septembri si nechal Vermeš za 40-tisíc eur urobiť bezpečnostnú previerku budovy BP a firemných počítačov. Vraj z obavy, že je odpočúvaný a prenasledovaný. V novembri, po fiasku v krajských voľbách, sa vyparil predseda dozornej rady mestskej eseročky Michal Hynek a ani na konci roka P. Tremboš, ako člen dozornej rady, nie je nikým nahradený.
Summa summarum. Tamajka zmeny v zložení valného zhromaždenia, keď z neho vypoklonkoval poslancov, zdôvodnil nálezom Najvyššieho kontrolného úradu, konateľke za vinu dával plánovanú výstavbu údajne predraženého parkoviska ako aj neschopnosť doplniť dozornú radu B P. V súčasnosti v dozornej rade nielenže chýba jeden člen, ale niekam sa stratil i jej predseda. A Tamajkove kroky v zmenách vo vedení spoločnosti svojím písomným vyjadrením okresný prokurátor vyhodnotil, že sú v rozpore so zákonom. Tým pôvodné Tamajkove tvrdenia o nastoľovaní zákonnosti v mestskej spoločnosti získali vážne trhliny.
Bodku za všetkým dal opäť sám prvý muž mesta Miloš Tamajka. I keď na naše poukazovanie na kontroverzné činnosti Vermeša v BP počas celého roka reagoval verejným útočením a očierňovaním našich novín, nakoniec konateľa, ktorého sa tak vehementne zastával, z tohto postu odvolal.
Viceprimátorské rošády na radnici
V úvode roka mesto ťahal trojzáprah – primátor Miloš Tamajka a dvojica jeho zástupcov Michal Hynek a Tomáš Hudcovič. Ale len do konca januára. Tu nastala dramatická zmena v chápaní politickej reality T. Hudcoviča. A tak, ako prekvapujúco sa tento dovtedy chronický kritik Tamajku v apríli roku 2016 viceprimátorom stal, rovnako šokujúco sa po deviatich mesiacoch tejto funkcie vzdal. „Hlavný dôvod, pre ktorý odchádzam, je, že nie je možné napĺňať úlohy určené v poverení, keď sa opakovane stávalo, že som nebol informovaný o veciach, ktoré sa týkajú úloh v mojom poverení,“ oficiálne tvrdil o svojom konci „misie“ viceprimátora Hudcovič.
Avšak v tom prípade sa vynára otázka: Bola to Hudcovičova naivita, že dokáže ako najzarytejší kritik radnice s primátorom a jeho dovtedy jediným zástupcom rovnocenne spolupracovať, alebo len nepochopil, že za nekritizovanie Tamajku a Hyneka dostal dobrý plat, vykúrenú kanceláriu a internetovú prípojku?
A že naozaj išlo len o politický kšeft a nie o úprimnú snahu o spoluprácu, potvrdil vtedy prvý viceprimátor Hynek, ktorý sa k ponuke Hudcovičovi stať sa viceprimátorom ešte v máji 2016 pre Piešťanský týždeň vyjadril, že s kritikou zo strany Hudcoviča a jeho poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) sa to už vraj nedalo vydržať, a preto od nich dostal ponuku stať sa viceprimátorom.
Tu sa však pohyb vo vedení mesta v minulom roku neskončil. Prekvapujúco sa svojej funkcie na jar vzdal aj Michal Hynek. Svoje kroky zdôvodnil vlastnými podnikateľskými ambíciami i sústredením sa na voľby do krajského parlamentu, kde kandidoval za poslanca. A tak zdanlivo dlhoročný takmer nerozlučný tandem Tamajka-Hynek sa rozdelil. A zrejme preto, aby to Hynekovi nebolo veľmi ľúto, od Tamajku dostal v súčte za december 2016 až marec 2017 odmeny v sume 11-tisíc eur.
Kandidatúra v krajských voľbách však pre Hyneka dopadla fiaskom a aj jeho podnikanie bolo katastrofou, keďže sa jeho cestovná kancelária utápala v dlhoch a jeho obchodní partneri sa aj medializáciou domáhali svojich peňazí. V novembri sa Hynek z Piešťan kamsi stratil.
Veverka vystupoval ako primátor
Ešte v roku 2016 ako náhradník za odídeného poslanca Jána Jánošíka z SpP nastúpil do zastupiteľstva jeho „spolupartajník“ Petr Veverka. Okrem spoluorganizovania petície za zachovanie letiska sa do povedomia regionálnej politiky zapísal i bojom proti rozhodnutiu viacerých samospráv. Piešťanské zastupiteľstvo totiž v predchádzajúcich mesiacoch prijalo niekoľko závažných rozhodnutí a následných uznesení k pripojeniu sa k snahe ďalších troch samospráv vybudovať cyklochodník v telese desiatky rokov nepoužívanej železnice do Vrbového.
P. Veverka, naopak, začal presadzovať zachovanie železnice, a keď v piešťanskom zastupiteľstve so svojím názorom neuspel, uchýlil sa k podvodnému konaniu. Na vlastnú päsť, vystupujúc ako oficiálny predstaviteľ mesta, oslovil písomne i osobne množstvo štátnych inštitúcií či samotné ministerstvo dopravy a snahu štyroch samospráv o vybudovanie cyklochodníka sa snažil negovať. Nakoniec sa všetko prevalilo a primátor Tamajka za to P. Veverku verejne pokarhal.
Vidina záchrany letiska cez voľby
V piešťanskom volebnom obvode sa nosnou témou krajských volieb stala záchrana letiska. A sľuby nad doterajšími skutkami v tomto prípade zvíťazili. Tibor Mikuš dovtedajšie trojnásobné víťazstvo nezopakoval a županom sa za pomoci masívnej predvolebnej kampane v novembri stal Jozef Viskupič (OĽaNO). Spolu s ním sa v regióne presadili aj kandidáti za OĽaNO – poslanec národnej rady Alan Suchánek a dovtedy politicky neznáma Lucia Drábiková. Okres spolu s nimi zastupujú aj nezávislí kandidáti Remo Cicutto, ktorý aj bez kampane získal najviac hlasov (3689) spomedzi všetkých kandidátov, Iveta Babičová a Martin Cifra. Kandidáti z piešťanského politického zoskupenia SpP Michal Fiala a Peter Tremboš potrebný počet hlasov na zvolenie nezískali.
„Čerti sa ženili“ i v zastupiteľstve
Takú reklamu Piešťany za celý rok nemali, akú mestu spravili volení zástupcovia ľudu. Všetky slovenské printové, rozhlasové, ale i televízne médiá, dokonca aj niektoré zahraničné, poukazovali na hromadnú stratu súdnosti poslancov mestského zastupiteľstva. Tí podľahli tlaku úzkej skupiny náboženských fundamentalistov, ktorých na decembrové zastupiteľstvo priviedla novopečená krajská poslankyňa za OĽaNO L. Drábiková. Poslanci tak pod tlakom nelogických, doslova až vykonštruovaných vraj faktov vrátili kúpeľné mesto do čias stredovekej inkvizície a na posmech celého Slovenska zakázali nevinnú detskú zábavu – pochod čertov, Mikuláša a jeho anjelov stredom mesta.
Našťastie, nežijeme v dobe temna a na Slovensku platia demokratické práva a slobody. A tak si 17. decembra prišlo do centra mesta užiť zábavu podľa niektorých odhadov takmer desaťtisíc divákov. Tu sa však príbeh o pochode čertov pod názvom Krampus neskončil. Organizátori ešte v závere roka ohlásili túto akciu v Piešťanoch aj na december 2018. Nové zastupiteľstvo, ktoré vzíde z komunálnych volieb na konci tohto roka, tak bude mať možnosť na reparát, alebo, naopak, hneď v úvode ich funkčného obdobia sa zosmiešni obdobným spôsobom ako ich predchodcovia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava