Piešťanské kultúrno-spoločenské naj: júl 2017

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. januára 2018, 22:20
  • Autor:am

Rok 2017 je úspešne za nami a Piešťanský týždeň vás počas uplynulých päťdesiatich dvoch týždňov pravidelne informoval aj o novinkách zo sveta kultúry a spoločenského diania. V nasledujúcom seriáli vás preto postupne prevedieme celým rokom. Dnes si zaspomíname, čím Piešťany žili v júli.

Gottovi za koncert ďakovali tisíce fanúšikov
Prvý júlový víkend z piešťanského letiska zneli skladby hviezd priam svetového formátu. Hlavným „ťahačom“ festivalu Topfest sa stal anglický spevák Rag’n’Bone Man. Okrem anglickej hviezdy Amy Macdonald boli na sobotňajší večer pripravené ešte iné perly hudobného sveta. Jednou bol koncert vyše 40-násobného Zlatého slávika Karla Gotta. Do festivalového areálu tak neváhali prísť ani rodiny s deťmi či starší fanúšikovia.

(foto: am)

Lúčnica roztancovala srdcia stoviek divákov
Reprezentačný tanečno-hudobný program Umeleckého súboru Lúčnica opäť prilákal do piešťanského Domu umenia milovníkov folklóru, aby sa potešili pohľadom na krásne tanečnice a junákov. Program venovaný životnému jubileu vedúceho súboru, profesora Štefana Nosáľa, zahŕňal najznámejšie choreografie, ktoré Lúčničiari za posledné desaťročia naštudovali. Dievčatá predviedli hrnčiarske tance, vítanie jari aj Čirčianku, chlapci zasa obľúbený Širákový či Po valasky od zeme.
(autor: Vladimír Brna/FB Pavol Jurák/archív PT)

Rok 1997: Váhom sa hnala ničivá voda, Piešťany evakuované
Začiatkom minuloročného júla uplynulo dvadsať rokov od poslednej veľkej  povodne  v  Piešťanoch. Po sérii niekoľkodňových  dažďov  hrozilo  nášmu mestu akútne pretrhnutie hrádze. Vyhlásili najvyšší stupeň ohrozenia, ľudia boli pripravení na evakuáciu. Čakalo sa len na povel ministra. Prišiel uprostred noci. Piešťanci utekali pred hrozbou vodného živlu do Vrbového. Autobusmi aj vlakom. Celé mesto bolo vystrašené z obrovského náporu živla, ktorý vzrastajúcim hydrostatickým tlakom útočil na hrádzu oddeľujúcu koryto rieky od Biskupického kanála. Pamätníci si túto udalosť pripomenuli, mladšie ročníky o nej čosi zistili.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila