Piešťanské kultúrno-spoločenské naj: máj 2017

  • Spravodajstvo
  • 5. januára 2018, 18:57
  • Autor:am

Rok 2017 je úspešne za nami a Piešťanský týždeň vás počas uplynulých päťdesiatich dvoch týždňov pravidelne informoval aj o novinkách zo sveta kultúry a spoločenského diania. V nasledujúcom seriáli vás preto postupne prevedieme celým rokom. Dnes si zaspomíname, čím Piešťany žili v máji.

CityFest roztancoval Námestie slobody
Na Námestí slobody sa opäť uskutočnil CityFest, ktorý opäť prilákal do centra tisíce návštevníkov. Tentoraz síce kapely odohrali svoje vystúpenia v uzavretom areáli, na zábave a atmosfére to však ani trochu neubralo. Organizátori festivalu vo štvrtok 25. mája uzavreli Rázusovu ulicu, aby pripravili Námestie slobody na dávku dobrej muziky. Keďže celý areál bol oplotený, na Winterovu ulicu sa v piatok a v sobotu dalo dostať len cez staré trhovisko či od Kolonády alebo Nálepkovej ulice.
 

(foto: vd)

Tradičné ľudové remeslá aj so sprievodom a živými sochami
Kúpeľný ostrov v Piešťanoch ožil uprostred mája remeselníkmi. Za Váhom to žilo. Kováči dúchali do mechov, výrobcovia píšťal premazávali pištce, aby ľahšie pískali, košikári plietli ošietky na kváskový chlieb, rezbári kúzlili z lipového dreva ozdobné ušká na črpáky, drotári behali s krošňami, ženy čipkovali, hrnčiari točili kruhy, remenári upravovali dĺžku opaskov podľa objemu bruška zákazníka. Svoje zručnosti v Piešťanoch prezentovalo 170 remeselníkov nielen zo Slovenska.
 
(foto: am)

Poznáme najvýznamnejšie osobnosti mesta Piešťany
Vôbec po prvý raz sa cena primátora uskutočnila formou slávnostného galavečera. Doposiaľ tieto odmeny dostávali nominanti v komornej atmosfére, no minulý rok sa zúčastnení dočkali pompéznej udalosti. Počas udalosti s názvom Osobnosť mesta Piešťany v sobotu 6. mája na pódium Domu umenia vystúpili významní obyvatelia kúpeľného mesta, aby si z rúk primátora Miloša Tamajku prevzali ocenenia, ktoré sú vďakou za ich dlhoročné pracovné úsilie a pozitívnu reprezentáciu Piešťan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek