Studená voda Váhu lákala otužilcov i zvedavcov zďaleka

  • Spravodajstvo
  • 27. decembra 2017, 10:42
  • Autor:mv, dan

Na brehu rieky Váh sa tak ako každoročne aj tento 2. sviatok vianočný vyskytovali v hojnejšom počte ľadové medvede. Hoci Piešťany nie sú za polárnym kruhom, tentokrát sa ich tu zhromaždilo až 62. Otužilci, medzi ktorými bolo aj šesť žien, sa pred davom prizerajúcich znova chystali okúsiť ľadové vody Váhu.

Pred vstupom si plavci, medzi ktorými bolo sedem žien, uctili spomienkou na najstaršieho otužilca Karola Kevana a aj MUDr. Jozefa Makaia z Bratislavy, ktorý založil Ľadové medvede v Bratislave. Utorňajší 26. ročník prial otužilcom 2.5 stupňovú vodu a 4 stupne Celzia pre veľkú kulisu divákov.

Tradičné podujatie prilákalo otužilcov i zvedavcov zo širokého okolia.

Aj tento rok si otužilci pripravili pre ostatných vlastné rekordy. Rekordmanom vo vstupoch do vody sa stal mladý otužilec Michal Bartovic, ktorý sa do ľadových vĺn odvážil štyrikrát.
„Je to výborné, vysoko osviežujúce. Poriadny budíček,“ povedal Michal Bartovic po druhom zaplávaní. Tvrdí, že do vody je lepšie ísť po etapách. Zimného plávania vo Váhu sa zúčastnil druhý krát a určite príde aj nabudúce.
Viktor Albert a Michal Bartovic.

„Bolo to studené, napriek tomu, že vzduch je celkom teplý,“ povedal plavec Viktor Albert, ktorý z vody vyliezol ako posledný a trhol rekord neuveriteľných 15 minút medzi rybami. Na otázku, prečo sa rozhodol byť vo vode tak dlho, odpovedal: „Z nudy som sa vydal na druhú stranu, a potom som sa musel vrátiť, čo celkom aj trvalo.“ Narážal tým na stredový prúd v toku Váhu, ktorý bol celkom silný. 
Otužovanie moderoval a aj sa kúpal viceprimátor Piešťan Martin Valo, ktorý našiel zaľúbenie v ľadovej vode už pred dvadsiatimi rokmi. Podľa neho boli tohtoročné podmienky optimálne a privítal i takú veľkú komunitu otužilcov. V priestoroch hotela Magnólia boli pre ľadových mužov a ženy pripravené priestory na zahriatie a horúci čaj.
Nechýbala ani početná skupina Trnavčanov.

Podujatia sa zúčastnili otužilci z Bratislavy, Trnavy, Hlohovca, Piešťan, Vrbového, Brezovej pod Bradlom, Nového Mesta nad Váhom, Trenčína a jeden účastník z Viedne a ostatní z okolitých obcí. Otužovaniu sa venuje z roka na rok viac ľudí. Najbližšie sa vidíme vo februári na Kevanovej stovke. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava