Vianočná kvapka v Krakovanoch

  • Spravodajstvo / Región
  • 22. decembra 2017, 11:02
  • Autor:Viera Dusíková

Na pätnástom ročníku Vianočnej kvapky krvi v Krakovanoch odovzdalo tekutinu života 49 bezpríspevkových darcov. Takmer dvadsiati boli z domácej organizácie, dvanásti prišli z Vrbového, no nechýbali ani darcovia z Drahoviec, Považian, Piešťanci či obyvateľ Myjavy.

Krv sa „odvážili“ darovať aj dvaja nováčikovia. Aby tiekla veselšie, koledy im zaspievali, radosť, šťastie i zdravie zavinšovali miestni školáci. „Mal som tridsať rokov, keď som krv daroval po prvýkrát. Rozhodol som sa náhle, ráno som sa zobudil a šiel,“ zaspomínal si na svoje prvé darcovstvo Piešťanec Roman Kobelár, ktorý svoju krv v kultúrnom dome v Krakovanoch odovzdal už po 38-krát.
Prišiel sem s dvomi parťákmi. „Chodievame stále spolu. Ja, Bartolomej Sakači z Považian a Roman Kobelár,“ povedal ďalší Piešťanec Pavol Chrvala. „Začal som po vojne, chcel som pomôcť ľuďom, ktorí moju krv potrebujú. Mám krvnú skupinu A, ale negatívnu, takže tam pri odbere musia niečo pridávať proti zrážanlivosti. Dnes mi do preukazu zapísali 37. darcovstvo,“ dodal. Pochválil sa i tým, že dobrú krv mu zabezpečuje aj pekný koníček – rybárčenie. Na Vianoce už chytil šťuku.

Aby tiekla veselšie, koledy im zaspievali, radosť, šťastie i zdravie zavinšovali miestni školáci.

Už štyri roky chodí darovať krv podľa mobilných výjazdov trnavskej Národnej transfúznej jednotky i posledný z trojlístka – Bartolomej Sakači: „Krv som daroval dvanásty raz.“
A ako hodnotí vianočnú kvapku predsedníčka Miestnej skupiny Slovenského Červeného kríža v Krakovanoch Elena Krestová? „Doposiaľ sem chodilo veľmi veľa ľudí, dnes prišli najmä tí, čo sem chodia pravidelne. Je ich čoraz menej. Myslím si, že je to tým, že Trnavčania nám určili za odberový deň štvrtok, nie piatok, ktorý je z hľadiska komfortnosti pre darcov výhodnejší. Môžu mať predĺžený víkend.“
Bola však rada, že ľudia prišli a že im chutilo aj pohostenie. Členky Slovenského Červeného kríža varili guláš a piekli cukrovinky. Kto chcel, mohol si dať nápoje i deci vínka, aby doplnil chýbajúce tekutiny. „Pred pár dňami sme mali posedenie s darcami, kde bolo aj vyhodnotenie výsledkov našej činnosti. Medzi sebou máme jedného diamantového darcu – Mariana Kubrana, ktorý daroval krv osemdesiatkrát. So 76 odbermi ho už doháňa Ladislav Žitňanský, 78 odberov absolvoval Jozef Štefanka, 65 Peter Klčo a naši členovia výboru Roman Gono a Marek Baláž majú už za sebou päťdesiat odberov. Sú tu aj ďalší aktívni darcovia, traja majú bronzovú plaketu. Spolu ich je približne štyridsať, čo chodia na odbery pravidelne počas celého roka. A dnes som vďačná i za to, že medzi nás prišli prvodarcovia,“ skonštatovala E. Krestová.
Kým príde záverečné resumé, na ktoré sa organizátori vianočnej kvapky chystajú vo februári, keď budú mať výročnú členskú schôdzu, chcela predsedníčka poďakovať všetkým, čo krv darovávajú a pracujú pre Červený kríž. „Prajem všetkým pokojné vianočné sviatky plné zdravia a rodinnej pohody,“ zavinšovala E. Krestová.

Darovaním krvi zachránili životy


V stredu 13. decembra na HTO Nemocnice A. Wintera darovalo krv 39 darcov: Ján Zemko z Dolného Lopašova 108-krát, Roman Kunik z Moravian nad Váhom 80-krát, Martin Lážek z Brezovej pod Bradlom 73-krát, Anton Kučera z Radošiny 65-krát, Peter Kollár z Trebatíc 60-krát, Jozef Metelka z Piešťan 55-krát, Daniel Pápež z Vrbového 37-krát, Michal Fiala z Piešťan 36-krát, Marek Barta z Podolia 33-krát, Peter Daniš zo Šalgoviec 32-krát, Róbert Vicen z Ostrova 30-krát. Prvýkrát prišli darovať krv Denis Miklovič z Pobedima, Renáta Bartošová z Piešťan a Tereza Potúčková z Ratnoviec.
Najbližší odber krvi sa uskutoční v stredu 3. januára 2018.
Hematologicko-transfuziologické oddelenie Nemocnice A. Wintera ďakuje všetkým darcom krvi, ktorí v tomto roku darovali krv pre pacientov piešťanskej nemocnice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav