Sviatočné pečenie podľa cukrárky Janky Zemkovej

  • Spravodajstvo
  • 22. decembra 2017, 12:23
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Pre Janku Zemkovú je pečenie koláčov a tort koníčkom už niekoľko rokov. Vyhlásenou cukrárkou je nielen v Očkove, ale i v okolí. A tak sme u nej zisťovali, aké sladkosti majú ľudia v obľube na Vianoce. Zároveň nám prezradila niekoľko svojich receptov ako inšpiráciu pre domáce gazdinky.

V dnešnej dobe ľudia radi experimentujú a skúšajú nove receptúry. Ale pri vianočných koláčikoch sa podľa amatérska cukrárky z Očkova radi vracajú k tradičným chutiam, ktoré spoznávali ako malé deti, čím si vraj radi pripomínajú svoje detstvo.
„Ako sa mení doba, menia sa i chute ľudí. Kedysi prevládali maslové krémy, ktoré v dnešnej dobe striedajú ľahšie šľahačkové krémy. Ale naopak, mnohým už nechutí fondán a opäť sa vracajú k čokoláde, ktorú veľmi rada i ja používam, ale v modernejšej podobe,“ hovorí J. Zemková.
Jej moderná forma polevy má názov Ganache a ako základ slúži biela alebo horká čokoláda. „Je to vlastne rozriedená čokoláda so šľahačkou. Životnosť koláčikov bez maslovej alebo šľahačkovej plnky je aj mesiac,“ vysvetľuje nám cukrárka.
Suché zákusky ako medovníčky, linecké si môžeme podľa Janky upiecť skôr a potom pred Vianocami naplniť. „Ja väčšinou pre moju rodinu napečiem suchého viacej a vydrží nám aj do Silvestra. Potom upečiem len nejaký krémový koláčik ako kiwi rez, bez ktorého by u nás ani neboli Vianoce. Je to recept z môjho detstva a ešte som sa ho neobjedla, a ani moje deti. Myslím si, že každá rodina má ten svoj tradičný, ktorý musí byť na ich vianočnom – novoročnom stole,“ tvrdí cukrárka J. Zemková z Očkova.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav