Spoznajte slovenskú „Sixtínsku“ kaplnku

  • Mladí dnes / Školy
  • 22. decembra 2017, 11:24
  • Autor:Emma Sadlonová

Na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch sme si my, žiaci 2. A triedy odboru škola podnikania, pripravili na hodinách podnikania v cestovnom ruchu cestovnú kanceláriu Fair Travel.

Náš prvý produkt sa nazýva Slovenská „Sixtínska“ kaplnka vo filmoch. Zámerom tohto produktu je zviditeľniť Kostol sv. Michala Archanjela v obci Kočín-Lančár. Dielo sme prezentovali návštevníkom školy na Vianočnej výstave.
Keby sme vám položili otázku, kde sa nachádza slovenská „Sixtínska“ kaplnka, vedel by odpovedať len málokto. A málokto tiež vie, že v lančárskom barokovo-renesančnom skvoste sa natáčalo až osem pôvodných slovenských filmov. Možno jeden z nich poznáte: Do zbrane kuruci, Anjel milosrdenstva, Tvár v rose, Hon na čarodejnice, Mesto Anatol, Na baňu klopajú, Ľalie poľné, Súdim ťa láskou.
Pri príprave produktu sme uskutočnili exkurziu, ktorou nás sprevádzal správca kostolíka, bývalý stredoškolský pedagóg Ludvík Ďuriš, ktorý si pospomínal aj na natáčanie uvedených filmov. Už sa nečudujeme filmárom, že si vybrali tento kostolík na nakrúcanie exteriérov a interiéru.
Prezreli sme si interiér kostola, zoznámili sme sa so zaujímavou históriou a obdivovali nádherné nástenné maľby, ktoré sú v Lančári takmer také krásne ako v Sixtínskej kaplnke v Ríme. Preto aj v názve nášho produktu sa spomína Sixtínska kaplnka.
Poprechádzali sme sa po drevenom chóre, kde je umiestnený organ, a vyskúšali sme vynikajúcu akustiku. Po prehliadke kostola sme nahliadli do zvonice a bolo nám dovolené dreveným kladivom vyskúšať zvuk zvonov. Potom sme sa presunuli vstupnou bránou von z hradieb kostola a prezreli sme si kaplnku vo veži, v ktorej sa zachovali cenné maľby. Avšak tieto maľby boli pri rekonštrukcii poškodené, čo je veľká škoda.
Po prehliadke kostola sme z hradieb mohli obdivovať okolie, lebo bola dobrá viditeľnosť. Potom sme sa vybrali prechádzkovým krokom do Kočína, kde sa nad obcou a na rozmedzí obcí Kočín-Lančár a Šterusy nachádza pamätník Svätej rodiny, ktorý postavili v roku 2004 a v tom istom roku ho aj vysvätili. Jeho dominantou je reliéf úteku Svätej rodiny do Egypta.
Na bočných objektoch sú znázornené kostoly obcí Kočín, Lančár a Šterusy spolu s dátami o ich prvých písomných zmienkach. Na štvrtom je napísaná spomienka na minulosť a odkaz pre budúce generácie.
Náš produkt plánujeme rozšíriť o turistiku s výstupom na Orlie skaly, Malú pec a Veľkú pec, aby sme zviditeľnili aj zaujímavé prírodné pamiatky v okolí týchto obcí.
Naše dielo sme prezentovali nielen na Vianočnej výstave našej školy, ale plánujeme ho prezentovať aj na veľtrhu Vitajte v našom regióne, ktorý sa uskutoční v Bratislave 22. marca 2018. Taktiež by sme sa s ním chceli zapojiť do stredoškolskej odbornej činnosti. Boli by sme veľmi radi, ak by ste sa chceli zúčastniť našej exkurzie. Viac informácií nájdete na facebookovej stránke Fair Travel.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj