Prím hrá biela farba a veľké ozdoby

  • Spravodajstvo
  • 22. decembra 2017, 15:11
  • Autor:Viera Dusíková

Je čas na zdobenie stromčeka. Mnohí z vás sa rozhodnú pre živý, iní preferujú umelý. Ozdoby driemu v škatuliach. Každý rok pribudnú k tým starým nové. Ak sa však rozhodnete pre absolútnu zmenu a tieto Vianoce chcete byť „in“, pomôžeme vám zorientovať sa v súčasných trendoch zdobenia.

O tom, ako ozdobiť stromček v roku 2017, sme sa porozprávali s Janou Hladkou, floristkou z piešťanského kvetinárstva Unisem na Teplickej ulici.
Floristi zrejme neriešia salónky a kolekcie, ale iné záležitosti. Čo je ich prioritou pri zdobení stromčeka?
V súčasnosti sa popri vianočných guliach preferujú veľké kvety, hlavne vianočné ruže v rôznych farebných prevedeniach, mašle, vtáčiky, hlavne sovičky, a rôzne iné dekorácie. Prioritou je však vedieť tento široký sortiment ozdôb správne nakombinovať a farebne zladiť.
Aké trendy sú v súčasnosti a nielen pri stromčekoch, ale aj adventných venčekoch a iných aranžmánoch?
Najviac „in“ sú čisto biele, bielo-červené, krémovo-zlaté, staroružové alebo zlato-červené stromčeky, adventné vence či ostatné vianočné aranžmány. Práve široký sortiment ozdôb nám umožňuje vyhrať sa s aranžmánmi do najmenších detailov.

Sovičky tento rok „letia“.

Prečo je teraz top biela? Prečo krémová? A kockovaná červeno-zelená a kam sa hodí ktorá farba? A aké súčasné ozdoby by ste zvolili do miestnosti, ktorá pripomína dávne časy?
Bielu farbu si spájame automaticky s Vianocami, a to zrejme preto, že si predstavujeme všetko krásne zasnežené. Práve preto bude pri výzdobách biela asi vždy top. Zlatá farba je tiež vianočná, pretože predstavuje bohatstvo, hojnosť všetkého, čo potrebujeme alebo si želáme – bohato prestretý stôl, veľa darčekov. Krémová zasa predstavuje jemnosť a eleganciu. Červeno-zelené kocky by som do tradičného priestoru použila tiež.
Do moderného priestoru moderný stromček. Do priestoru s pastelovými farbami by som volila stromček buď v pastelových farbách, alebo pokiaľ by tam bolo pastelovej farby veľa, radšej by som zvolila stromček dobiela. Pokiaľ by v zariadení prevažovali svetlejšie odtiene, zvolila by som výraznejší stromček s veselšími farbami, teda červeno-zlatý, staroružový alebo červeno-biely. Pokiaľ by bola zariadenie skôr tmavšie, ladila by som stromček skôr do jemnejších farieb, teda do bielej, krémovej, pastelovej.
Jana Hladká preferuje krémovo-zlatú výzdobu.

Je dobré mať stromček skôr prázdnejší či skôr preplnený ozdôbkami? Akými v prvom prípade a akými v druhom?
Najpodstatnejšie je vždy, aby sa stromček páčil nám samým. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása alebo menej je niekedy viac. Preto by som dala prednosť skôr stromčeku, ktorý je ozdobený radšej menej, ale vkusne. Bohatší stromček by som odporúčala do otvorenejších priestorov. Kombinovala by som väčšie ozdoby – kvety, mašle, gule s ozdobami menšími.
Aký je stromček vašich snov? Mali ste už taký alebo sa naň len chystáte?
Na zdobení všetkých stromčekov, zvlášť na tom vlastnom, si dám vždy záležať. A aký je stromček mojich snov? Malo by byť z neho cítiť vôňu ihličia, čiže živý. Farba by mala byť krémovo zlatá, tú pri výzdobe a aranžovaní najviac preferujem. A to najdôležitejšie, mala by byť okolo neho moja rodina, všetci, ktorých mám rada a na ktorých mi záleží. To je podľa mňa pravá podstata Vianoc.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila