Inšpiratívna krása štedrovečerných tabúľ

  • Mladí dnes / Školy
  • 22. decembra 2017, 15:07
  • Autor:Gabo Kopúnek

Ak je pravdou, že láska ide cez žalúdok, v tomto prípade si dovolíme trošku toto príslovie poopraviť. Láska, kým prejde žalúdkom, sa najskôr nakŕmi pohľadom na krásu, čo vytvorili pre druhého ľudské ruky. Určite z lásky, lebo inak by sa vytratilo čaro, ktoré so sebou každoročne Vianoce prinášajú.

Každoročne o trochu skôr prichádza do Piešťan čaro Vianoc aj vďaka najprestížnejšej akcii študentov miestnej, no svetovo známej Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera, ktorú spolu s pedagógmi pripravujú pre širokú verejnosť. Čo všetko bolo na nazretie a ochutnanie, sa nedá vtesnať na novinový papier, preto sme vám to „zabalili“ do videa, ktoré nájdete na našom webe. Za cieľ sme si hlavne vzali inšpirovať vás pri výzdobe štedrovečerných tabúľ. A aby sme si len oči neočili, fotografie sme trošku vtipne okomentovali.

Michaela (vľavo) a Zuzana čakajúce na svojich rozprávkových princov.


ROZPRÁVKOVÉ VIANOCE
Vyfintenosť smerujúcu ku gýču by ste v rozprávkových Vianociach študentiek štvrtého ročníka hľadali márne. Ich štedrovečerná tabuľa prezrádzala iný príbeh, presnejšie povedané, jej začiatok. Pretože aj v Snehulienke sa podstatná časť deja odohráva v lese, v nejakej chatrči trpaslíkov a až potom, celkom na záver, je to o honosných báloch. Michaela (vľavo) a Zuzana svojich rozprávkových princov počastujú napríklad aj kačacími tymianovými taštičkami s hruškou, uhorkou, jarnou cibuľkou a foie gras. A to je len predjedlo!
BIELA NOC
Štedrovečerná tabuľa v štýle Biela noc na biele Vianoce.

Pravé Vianoce sa nezaobídu bez snehu, preto sa tretiaci rozhodli pripraviť štedrovečernú tabuľu v štýle Biela noc na biele Vianoce. Aby snehová krása vynikla, použili tmavé taniere, na ktoré prestreli tmavú servítku s bielou potlačou a na ňu položili taniere z brúseného skla. Pocit ľadového zovretia zjemňuje obrúsok zopnutý ozdobnou sponou s imitáciou perly a opäť nechýba strieborný príbor, ktorý poctivo strážil Richard.
MEDOVNÍKOVÉ VIANOCE
Študentka Emma odetá v ripnianskom kroji.

Chalúpka čoby na slepačej nôžke z medovníkového cesta… tak tu by sme mohli tvrdiť, že ide o nejakú známu krvilačnú ľudovú rozprávku. Slovenské medovníkové Vianoce nám však nepredstavila akási striga, ale fešanda z Trenčína Emma odetá v ripnianskom kroji. Ľudový štýl prestierania okrem perníkov dotvárajú taniere s rastlinnou ornamentikou, čečina i borové šišky. Rovnako ľudové je aj ponúkané menu. Na zahriatie sa ako prípitok nalieva domáca slivovica, tá sa „prekryje“ oblátkou s medom, „zapije“ kapustnicou a dobre uloží vyprážaným kaprom so zemiakovým šalátom. Aby sa menu dobre kĺzalo dolu krkom, na zapitie sa podáva ryzling vlašský. Komu bude málo, na záver si môže pochutnať na medovine a makových pupákoch.
HONOSNÉ VIANOCE
Štedrovečerná tabuľa s názvom Vianoce pri Prameni zdravia.

Použitým „materiálom“ by sme takto mohli pomenovať prestieranie, ktoré nám predstavili tretiačky Monika a Lucia. Ich štedrovečerná tabuľa mala názov Vianoce pri Prameni zdravia. Áno, uhádli ste, použitý riad i príbor si dievčence požičali z piešťanských kúpeľov, z depozitu tej najluxusnejšej reštaurácie. Zo zvedavosti sme len nakukli pod tanier a zistili sme, že má úctyhodných 90 rokov. Keď sme siahli na krásne štylizované čaše, dievčatá nás upozornili, že majú lemovanie z platiny. Od strachu, nie z úžasu, sme sa už radšej ničoho nedotkli, takže ani nevieme, čo za dobroty v menu ponúkali. S určitosťou však vieme, že by sme sa nedoplatili.
ČARO VIANOC
Spolu so spolužiakmi túto tabuľu pripravili aj Lenka (vľavo) a Ema.

Tí, čo preferujú neokázalú krásu, môžu sa inšpirovať týmto prestieraním, na ktoré postačia jednoduché biele taniere bez vzorov, jednoduché sklené poháre a rovnako prostá je aj výzdoba. Dominantná je na stole kytica a určitú dávku luxusu stolovaniu dodáva strieborný príbor. Čaro Vianoc spočíva v jednoduchosti a také je aj ponúkané štedrovečerné menu: husacia paštéta s banketovým pečivo ako predjedlo, vianočná kapustnica a morčacie stehno s prosciuttom, gaštanmi, karamelizovaným pomarančom a fialovými zemiakmi ako hlavný chod a ako dezert vám dobrú náladu pripraví mandľový cheesecake so škoricou.
ŠTÝLOVÝ SNEHULIAK
V jednoduchosti je krása.

Ak chcete prekvapiť rodinu nevšedným a zábavným prestieraním, môžete sa inšpirovať týmto snehuliakom. Okrem tanierov a príboru vám postačia farebné servítky a obrúsky, mrkva a čierne olivy.
RETRO
Zľava: Daniela, Martin a Lenka zhodne tvrdili, že nápad cizelovali hodinu, nastretie im trvalo dve hodiny.

Československé Vianoce alebo Vianoce u babičky v Karlových Varoch je spoločným nápadom študentov štvrtého a tretieho ročníka, ktorým chceli spojiť retro spomienky svojich rodičov s ľudovými tradíciami. Základ prestierania tvoria tradičné české „cibuláky“ z karlovarského porcelánu a brúsené krištáľové poháre, slovenské sú práve tradície ako svätená voda na požehnanie večere, oblátky, med, prekrojené jablko či oriešky pre šťastie, ktoré sa hádžu do kútov miestnosti. Uprostred stola tróni ručne háčkovaný veniec a, samozrejme, nechýbajú medovníky.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín