Fejtón: Niet nad dobré susedské vzťahy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. decembra 2017, 15:32
  • Autor:Jožo Suchovský

Niekto sa sťažuje, že so susedmi nemôže spokojne nažívať. Že sa ťažko s nimi dá zblížiť, že sa vôbec nepoznajú a ich náhodné stretnutia sa vždy končia strohými pozdravmi alebo, dokonca, odvrátením pohľadu. Ja také problémy nemám. So susedmi dobre nažívam, hlavne s ich nežnými polovičkami…

V jeden uzimený sychravý podvečer ma manželka vyhnala vrátiť podnos, na ktorom nám suseda priniesla na ochutnanie jej kulinársky výtvor. Zbehnem tmavým schodiskom a rovno do jej náručia. Prekvapená suseda práve vystupovala z výťahu, obťažkaná nákupnými taškami a s vyčerpaným výrazom na tvári. Ako rodený gavalier vezmem náklad a už sa vyzúvam v predsieni jej bytu. S chválou zjedeného koláča jej vraciam podnos a za susedskú výpomoc prijmem pozvanie na kávu.
„Taká som dnes uťahaná,“ sťažuje sa suseda, „že neviem, s čím skôr začať.“ A pohľadom zamieri do kuchynského dresu, preplneného hŕbou neumytého riadu. „Už dva dni som na nič nemala čas. Včera posledné prípravy na súťaž a dnes od samého rána som v jednom kolotoči.“
Neviem, či ma začali páliť prsty od horúcej kávy alebo zo súcitu k nežnému pohlaviu. Navrhol som jej, že kým mi káva vychladne, rád jej v domácnosti pomôžem. Kým stačila namietať, prvé taniere nadobudli svoj pôvodný lesk, tak radšej rezignovala. Uznanlivo zahmkala nad mojou precíznosťou a na revanš vytiahla zo špajze fľašku červeného vína. Umývanie inventáru sa tak muselo rozdeliť na niekoľko etáp.
„Už by som konečne mala ísť na materskú,“ začala sa mi zdôverovať. „V zamestnaní mi dávajú stále viac a viac práce, že na nič nemám čas. Radšej budem žienkou domácou, manžel nech sa snaží zarábať.“
Jej úmysel som sa jej snažil vyhovoriť, lebo už niekoľko rokov viem, koľko starostí mala s výchovou ich „živého“ syna.
„Veď ja by som chcela dcéru. Takú, akú máte vy.“
Zamrazilo ma. Radšej som schytil utierku a dokončieval započaté dielo. Po chvíli som sa upokojil. Veď nedávno vyhlásila, že je veľká puritánka. Utešil som sa, asi som si to zle vysvetlil. No keď mi oznámila, že si ide dať kúpeľ, znovu som ostal na pochybách. Na môj žartovný návrh s umytím chrbta reagovala slovami, že sa manžel vráti o dve hodiny.
Pochopil som, že takáto príležitosť na flirt sa mi už možno nikdy nenaskytne. Nežne som susedu chytil za ramená a zahľadel sa do jej nezábudkových očí.
Pochopila. Ale iba to, že ja som nesprávne pochopil. O umytie chrbta nemala záujem, ani o moju pomoc pri rozširovaní počtu obyvateľov bytu. Takticky som sa stiahol. Narýchlo som vybehol schodmi a skryl sa v bezpečí vlastného domova.
To som tomu dal. Manželka pohľadom neskrývala zlosť, že som podnos vracal príliš dlho. Moje vysvetlenie jej akosi nešlo do hlavy, preto si ho radšej overila krátkym telefonátom.
O jeho obsahu som sa nedozvedel nič. Doma zemetrasenie nenastalo. Uľavilo sa mi. Veru, niet nad dobré susedské vzťahy, keď sa na ne môžete vo všetkom spoľahnúť.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín