Elitní triatlonisti neoddychujú ani cez Vianoce

  • Šport / Ostatné športy
  • 22. decembra 2017, 15:29
  • Autor:Tomáš Horký

Obaja sú Piešťanci, venujú sa jednému z fyzicky najnáročnejších športov a patria k absolútnej špičke na Slovensku. Reč je o triatlonistoch Ondrejovi Kubovi a Lýdii Drahovskej. Obaja sa na nedávnom vyhlasovaní ankety Triatlonista roka 2017 umiestnili na tretej priečke.

Oba veľké talenty slovenského triatlonu nám v exkluzívnom vianočnom rozhovore prezradili svoje dojmy z uplynulej sezóny, plány do budúcnosti i to, ako je to u nich s trénovaním a stravovaním počas sviatkov.
Na slávnostnom galavečere Slovenskej triatlonovej únie ste sa v ankete v kategórii žien, resp. mužov umiestili obaja na tretej priečke. Ako vnímate toto ocenenie?
Ondrej Kubo: Vnímam to ako veľký úspech. Pridal som sa k najlepším na Slovensku. Byť ocenený spolu s niekým, kto bol 11. na olympiáde (Richard Varga – pozn. red.), je úžasné. Verím však, že sa mi ešte podarí vylepšiť toto koncoročné postavenie v podobnej ankete, keď absolvujem viacero svetových pretekov.

Ondrej Kubo pôsobiaci v 3NT Bratislava sa venuje triatlonu len pár rokov, no už sa prepracoval k slovenskej špičke.

Lýdia Drahovská: Je pre mňa cťou znovu po roku stáť medzi najlepšími triatlonistami na Slovensku. Keď som dostala pozvanie na vyhodnotenie, veľmi som sa potešila. Samozrejme, svoj úspech vnímam ako motiváciu na ešte lepšie výsledky do budúcnosti.
Máte za sebou mimoriadne úspešnú sezónu, ako ju hodnotíte?
O. Kubo: Táto sezóna bola úžasná. Nebol som výrazne zranený, takže som bol schopný absolvovať všetky naplánované preteky. Podarilo sa mi vyhrať niekoľko titulov, ale ten najdôležitejší je titul majstra sveta. Okrem toho som vďaka triatlonu spoznal naozaj veľké množstvo nových priateľov.
L. Drahovská: Môj triatlonový rok sa skončil nad očakávanie, a to najmä vďaka víťazstvu v Slovenskom pohári žien. Samozrejme, niektoré preteky boli horšie, ale iné zasa úspešné. Som veľmi rada, že som mohla reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach a myslím si, že práve tieto ma posunuli na tretiu priečku v ankete Triatlonistka roka.
Ktoré z pretekov považujete za najvydarenejšie a najťažšie vydreté? Dalo sa z vášho pohľadu dosiahnuť ešte viac?
O. Kubo: Najťažšie preteky pre mňa boli The Championship v Šamoríne. Získal som titul majstra sveta, ale po veľmi rýchlej cyklistickej časti som si na behu prešiel silnou krízou. Avšak popri bežeckej trati som mal veľké množstvo kamarátov z klubu, rodičov, a tí ma hnali do cieľa. Z môjho pohľadu najvydarenejšie preteky boli v rakúskom Zell am See. Obsadil som celkovo šieste miesto a vyhral som svoju kategóriu. Zároveň to boli excelentne zorganizované preteky v krásnom prostredí. Aj keby som všetky moje štarty premieňal na víťazstvá, neuspokojil by som sa. Vždy je určitá rezerva vo výkone a práve to, že sa ju neustále snažím minimalizovať, ma, pravdepodobne, stále motivuje.
Lucia Drahovská začína ďalšiu sezónu už v januári účasťou na majstrovstvách sveta v zimnom triatlone.

L. Drahovská: Za najvydarenejší úspech pokladám tretie miesto na európskom šampionáte v zimnom triatlone v estónskom Otepää, aj keď pre pomalé prezúvanie do bežiek som prišla o lepšie umiestnenie. Preto viem, že stále je možnosť sa zlepšovať.
Máte už plán, čo všetko chcete absolvovať v nasledujúcom ročníku, a aj víziu, kam by ste sa chceli posunúť v kariére?
O. Kubo: Ciele sú vždy tie najvyššie a ja uvidím, nakoľko sa mi ich podarí splniť. Budúcu sezónu absolvujem už ako profesionál, takže ma bude čakať niekoľko zahraničných pretekov. Môj hlavný cieľ je kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta medzi profesionálmi. Na konci sezóny by som rád patril medzi československú špičku v triatlone a prilákal sponzorov.
L. Drahovská: Ďalšiu sezónu začínam už v januári účasťou na majstrovstvách sveta v zimnom triatlone a v lete ma čakajú majstrovstvá Európy i sveta v kros triatlone. Samozrejme, bude to tento rok trošku náročnejšie, keďže v marci maturujem, ale budem sa snažiť čo najlepšie využiť čas na tréningy a pripraviť sa na leto.
Triatlon je fyzicky náročný a určite u vás už prebieha príprava na ďalší ročník. Aký model prípravy ste zvolili? Dali ste do nej aj nejaké špeciálne veci alebo ste zostali verní tým zaužívaným?
O. Kubo: Aj vďaka tomu, že som už piatak na vysokej škole, môžem trénovať počas väčšiny týždňa trikrát denne. Snažím sa absolvovať každý deň všetky disciplíny a zaraďujem ešte posilňovňu. Vo februári ma čaká takmer trojtýždňové sústredenie v Juhoafrickej republike, kde budem štartovať aj na pretekoch svetovej série triatlonu. Neskôr by som chcel rýchlo zoštátnicovať a venovať sa už len pretekaniu. Samotná príprava bude podobná ako minulá, keďže sa osvedčila.
Ondej Kubo aj cez sviatky myslí na najbližší Svetový pohár.

L. Drahovská: Pred zimným triatlonom ma čaká zimná príprava na bežkách. Potom už budem pokračovať v tradičných tréningoch.
Triatlonisti musia striktne dbať na zdravé stravovanie. Ako je to u vás cez vianočné sviatky? Doprajete si aj tradičné dobroty alebo si dávate pozor?
O. Kubo: V rozumnej miere áno. Nemôžem to zase preháňať, ale pri takom výdaji energie mi trošku viac sladkého neuškodí. Jasné, že sa nemôžem prejedať nezdravým, ale keď si dám na večeru šalát s rybou alebo cez deň zjem niečo sladké, tak mi to neublíži. Nie som zástanca prísneho dodržiavania diéty za každú cenu.
L. Drahovská: Samozrejme, dobrotám počas vianočných sviatkov sa nedá odolať. Ale treba tiež dbať na doplňovanie ostatných živín.
Dávate si cez Vianoce úplne voľno od tréningu alebo ostávate v záprahu aj cez sviatky?
O. Kubo: Mám naplánovaných niekoľko bežeckých pretekov, aby som si udržal rýchlosť, pretože cez zimu sa venujem najmä tréningu vytrvalosti. Bude to spestrenie prípravy. Počas sviatkov to bude skôr naopak a okrem pár voľnejších dní budem trénovať približne rovnako, možno aj viac ako obvykle. Veď už vo februári ma čaká Svetový pohár, to nebude žiadna sranda.
L. Drahovská: Cez Vianoce sa budem snažiť čo najviac času stráviť na bežkách a horskom bicykli, čiže voľno od tréningu mať nebudem.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava