Vianoce na „mojmírke“ voňali profesionalitou

  • Mladí dnes / Školy
  • 21. decembra 2017, 08:21
  • Autor:Viera Dusíková

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Piešťanoch sa opäť prezentovala veľkolepou Vianočnou výstavou. Dva dni od rána do večera jej študenti, pedagógovia a majstri odborného výcviku dokazovali širokej verejnosti, že na Mojmírovej ulici podávajú len vysokú kvalitu.

Nádherné stolovania, príprava jedál, tvorba účesov i moderné líčenie či prezentácie projektov boli na obdiv širokej verejnosti. Ľudia sa so záujmom dívali na presné, jemné ťahy cukrárok, ktoré zdobili tradičné medovníčky, i na čarovanie z ovocia pomocou carvingu a na tvorbu marcipánových ozdôbok či figúrok na torty.
Miestnosti počas dvoch dní otvorených dverí dýchali vianočnou atmosférou. Azda najviac ju bolo cítiť v triede, ktorú jej študenti pretvorili na medovníkové kráľovstvo – dali mu názov Medovníkový advent. Bola tu celá krajina z pocukrovaného medovníka, domy, stromy, snehuliaci, sane ťahané sobmi aj ľudia, deti i zvieratká, to všetko zhotovené z medovníkov.
Na každej chodbe vítali návštevníkov ukážky múčnikov, cukroviniek, vynikajúcich dobrôt studenej kuchyne. V reštauráciách ponúkali prepečené šťavnaté kačacie stehná, hody boli aj u susedov, ktorí v tradične zdobenej kuchyni ponúkali jedlá overené časom – kapustnicu, lekvárové perky či mäsové guľky s kyslou kapustou. K tomu chutil nielen chlieb, ale aj dobré pivo a víno. V škole rozvoniavali palacinky, flambované ovocie i vianočný punč. Chutné a na pohľad veľmi dobre vyzerajúce zákusky sa ponúkali maškrtníkom samy.
Študenti vyrábali čokoládové pochúťky, ľudia posedávali a rozprávali sa v cukrárni Na korze, v kaviarni U Wintera i v internetovej cukrárni Provence. Na vianočných trhoch „mojmírky“ si kupovali od dievčat v mikulášskych čapiciach medovníkové chalúpky i slané praclíky a pupáčiky. Záujemcovia dostávali darčeky od študentskej spoločnosti a deťúrence sa okrem sladkostí tešili najmä na pozeranie rozprávok. Študenti im pripravili aj kino. Mohli vidieť nielen Shreka, Ľadové kráľovstvo, Polárny expres či rozprávočku s názvom Nikol. Niektorí, keďže bol v prvý deň výstavy práve sviatok Mikuláša, prišli na výstavu s očiernenými tvárami. „Mali sme u susedov príliš aktívneho čerta,“ smiala sa učiteľka z vedľajšej základnej školy.
„Prišli sme sem s kamarátkou na masáž rúk a manikúru, tiež tu plánujeme ostať na obed, kávu aj múčnik. Domov sme si kúpili medovníkové chalúpky,“ uviedla piešťanská dôchodkyňa, ktorá si práve užívala chvíle pohody v starostlivosti kozmetičiek.
„Ja si chcem dať nalakovať nechty. Aj ja, aj ja,“ zneli ako ozvena priania malých školáčok. Ujali sa ich hneď štyri kozmetičky. Opodiaľ postávala v nádherných šatách z prírody lesná víla. Kúsok od nej tvorili módne účesy dievčatá, ktoré sa rozhodli pre remeslo, čo má stále čaro a zlaté dno.
V kuchyniach vyvárali dobroty študenti a učni kuchárskeho remesla. Čašníci tie dobroty podávali na stoly. Všade panovala slávnostná atmosféra. Ešte aj knižnica a učebne angličtiny či informatiky boli zmenené na nepoznanie. Študentská cestovná kancelária i študentská spoločnosť prezentovali svoje projekty, návštevníci mali možnosť uvidieť a vypočuť si ukážky modernej výučby ekonomických predmetov, cudzích jazykov a informatiky.
„Teší nás, že aj tohtoročná Vianočná výstava bola opäť ako v predchádzajúce roky úspešná. Želáme si, aby aj budúci rok pripravili naši študenti pre širokú verejnosť krásne zážitky. Preto ďakujem všetkým kolegom i našim žiakom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zapojili do výstavy a dňa otvorených dverí za ich aktivitu, iniciatívu, nápady i originalitu,“ zhodnotila podujatie riaditeľka školy Anna Zálešáková.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav