Plaváreň z rozpočtu napokon škrtli

  • Spravodajstvo
  • 21. decembra 2017, 08:02
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Mesto Piešťany má svoj rozpočet na rok 2018 schválený. Stalo sa tak až potom, ako vedenie radnice veľkolepý plán na výstavbu plavárne, krytú úverom vo výške 3,3 miliónov eur, z rozpočtu vyškrtlo.

Mesto z rozpočtu vyškrtlo i sumu z rezervného fondu v objeme 180-tisíc eur, plánovanú na rovnaký účel. V budúcom roku bude na strane príjmovej časti hospodáriť so sumou vo výške 27 174 012 eur a na strane výdavkovej so sumou 27 147 630 eur. Rozpočet bol prerokovaný a schválený počas mestského zastupiteľstva vo štvrtok 14. decembra.
Dali si poradiť
Na katastrofické vyhliadky mestskej ekonomiky v rokoch 2018 až 2020 poslancov i vedenie radnice upozornili až naše články v novinách. Upozornenia sa týkali najmä diania pri nerozvážnom zostavovaní rozpočtu poslancom Tomášom Hudcovičom a jeho kolegami z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP), ktorý veľkolepo predkladali na nedávnej mestskej rade.
Mestský rozpočet, ako sa verejne klub SpP chváli, zostavovali na svojich sedeniach trvajúcich od októbra. Väčšina ostatných poslancov tieto sedenia alebo odignorovala, alebo prišla len vtedy, keď sa plánovali oblasti súvisiace s ich činnosťou v mestských komisiách. Niektorí poslanci vtedy poznamenali, že na stretnutiach si aj tak klub SpP do rozpočtu zapracoval, čo si zmyslel. Primátor Miloš Tamajka sa týchto sedení podľa našich informácií dokonca vôbec nezúčastňoval.
A tak sa stalo, že sa do spomínanej mestskej rady začiatkom decembra dostal materiál, ktorý mestu nastolil cestu do nútenej správy. Našťastie, k čomu sme vedenie radnice vyzvali, ekonómovia za tých pár dní od mestskej rady aj urobili. Hneď úvode prerokovania rozpočtu dal prednosta mestského úradu Eduard Strapatý pokyn na vyškrtnutie sporných bodov a takto upravený rozpočet bol už prijateľný pre všetkých prítomných poslancov. Po drobných úpravách podľa požiadaviek poslancov bol aj jednohlasne schválený.
Čo so sľubom?
Otázka čo s plavárňou ostáva i naďalej otvorená. Radnica sa chystá vykonať akýsi audit realizovateľnosti, do ktorého, ak chce byť tento materiál korektný, musí zahrnúť nielen úver a výstavbu rozloženú na tri roky. Ak by mal byť tento projekt po otvorení samofinancovateľný, plaváreň musí denne navštíviť takmer 180 platiacich návštevníkov, vo wellness centre i v bazéne 365 dní v roku.
Z toho vyplýva, že ako mesto ročne dotuje kúpalisko Eva pre vodných pólistov a bazén v niekdajšom hoteli Sorea pre plavecké kluby, bez dotácií sa nezaobíde ani nová plaváreň po presťahovaní klubov do tohto objektu.
Takže aj v tomto prípade by mali mať posledné slovo ekonómovia, a nie politici, čo ju pred voľbami sľubovali. Treba jasne povedať, koľko bude ročne stáť nielen splácanie 3,5-miliónového úveru, ale i to, akú sumu bude plaváreň ročne od mesta potrebovať na svoju prevádzku. Na základe predbežných odhadov by táto dotácia mala predstavovať minimálne stotisíc eur ročne.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín