Prevádzka letiska bude pokračovať

  • Spravodajstvo
  • 20. decembra 2017, 07:47
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Nový trnavský župan Jozef Viskupič potvrdil, že na záchrane piešťanského letiska má enormný záujem. Vyhlásil to na tlačovom brífingu po ukončení valného zhromaždenia akcionárov v piatok 15. decembra na letisku.

Zmeniť však chce prístup k jeho financovaniu. Vyrovnanie podlžností a udržanie letiskovej prevádzky plánuje realizovať priamym financovaním zo župného rozpočtu.
Počas prvého valného zhromaždenia pod vedením nového župana Jozefa Viskupiča došlo i k personálnym zmenám vo vedení akciovky. Doterajší členovia dozornej i správnej rady sa svojich postov vzdali ešte pre týmto stretnutím akcionárov, až na predsedu dozornej rady Rema Cicutta. Toho v piatok valné zhromaždenie odvolalo.
A podľa slov Viskupiča vymenovali na valnom zhromaždení dočasné vedenie akciovky. Za novú predsedníčku predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany zvolili akcionári Annu Miernu, novým predsedom dozornej rady sa stal poslanec Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Rastislav Mráz. Obaja nominanti kraja budú pracovať bez nároku na odmenu.
Podlžnosti na odmenách predchádzajúceho vedenia letiskovej spoločnosti považuje Viskupič za amorálne. „Postupne s nimi komunikujeme a snažíme sa dohovoriť si splátkový kalendár,“ povedal pred novinármi.
Korekciu predošlých krokov voči letisku prisľúbil aj piešťanský primátor Miloš Tamajka a ukončí blokovanie infraštruktúrneho majetku letiskovej spoločnosti, ktoré vytvorilo mesto na katastri na základe dlhu na dani z nehnuteľnosti a penále z omeškania.
„Letiskovú spoločnosť chcem zbaviť jej 2,5-miliónového dlhu a pripraviť sa na rokovania so strategickým investorom ako zdravá spoločnosť. Svoju kožu len tak ľahko pri jednaniach nepredáme. Podrobnosti budú jasnejšie po župnom zastupiteľstve, na ktorom nám musia naše zámery odobriť poslanci,“ dodal Viskupič.
Narážal tým na svoju snahu zmeny financovania letiska z pôžičiek prostredníctvom župných eseročiek na priame financovanie zo župného rozpočtu a takúto zmenu mu môžu odsúhlasiť jedine poslanci.
Počas brífingu naznačil i záujem investorov o vstup do letiskovej spoločnosti, nechcel byť však konkrétny, nakoľko všetko je len v oblasti predbežných rokovaní. Za pozitívum pre letisko označil i fakt, že pri Hornej Strede sa má usídliť už piata slovenská automobilka Porsche.
Spoločnosť Letisko Piešťany má existenčné problémy niekoľko rokov. Najväčší akcionár, TTSK, navrhoval v závere minulého roka likvidáciu spoločnosti. Návrh vyvolal nevôľu medzi obyvateľmi Piešťan, ktorí podpisovali petíciu proti zániku letiska. To sa stalo aj jednou z podstatným tém predvolebnej kampane terajšieho predsedu kraja J. Viskupiča a v piešťanskom volebnom obvode sa i vďaka tejto téme stal suverénnym víťazom župných volieb.
Okrem TTSK (59,31 %) sú ďalšími akcionármi v spoločnosti Mesto Piešťany (20,04 %) a ministerstvo dopravy (20,65 %).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava