Sviatok svetiel – chanuku oslávili v kúpeľoch

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 18. decembra 2017, 22:15
  • Autor:vd/ts

Námestie pred kúpeľmi Irma sa v pondelok 18. decembra večer stalo dejiskom vzácnej oslavy, na ktorú sa do Piešťan tešia a zídu vždy v decembri židia z rôznych končín Izraela. Kúpeľný pobyt si naplánujú spravidla tak, aby tu zažili Sviatok svetiel – chanuku. Tešili sa z nej ako malé deti.

Už po 10. raz v Piešťanoch oslávili židia chanuku - sviatok svetiel a nádeje.
Jednu zo sviec na sviatku svetiel zapálil i spoluorganizátor podujatia Piešťanec Karol Ambra, syn zosnulej Hedy Ambrovej, korá zozbierala mená obetí piešťanského holokaustu

Desiate verejné zapálenie sviečok na deväťramennom svietniku – menore sa nezaobišlo bez tradičných šišiek, zemiakových placiek, ale aj spevu piesne o mocnej skale, o židovskej nádeji, o vďačnosti Hospodinovi za oslobodenie z egyptského otroctva i babylonského exilu či za záchranu pred Hamanovými plánmi.

Už po 10. raz v Piešťanoch oslávili židia chanuku – sviatok svetiel a nádeje.
Kúpeľní hostia z Izraela ctia židovské sviatky aj tradície, veselo si počas chanuky zatancovali.

Židia z Izraela sa pochytali za ruky, veselo tancovali vrtiac sa v kruhu. Tešili sa ako malé deti z chanukového zázraku i nádeje, ktorú v sebe nesie.
Radostnej udalosti predchádzalo zapálenie siedmich sviec na deväťramennom svietniku – menore.  Po rebríku k vysokému symbolu svetla tento rok teda vyšli siedmi čestní hostia slávnosti, ktorú viedol piešťanský rabín Zev Stiefel. Bol medzi nimi i generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov, predstaviteľ Piešťanskej židovskej komunity Karol Ambra či viceprimátor mesta Piešťany, Martin Valo. Jednu zo sviec zapálil aj galantský architekt Ladislav Struhár, ktorého predkovia podobne ako on sa hlásili k židovským koreňom. „Domnievam sa, že je to veľmi pekná akcia, pretože sviatky svetiel sú pre celé ľudské spoločenstvo nádejou.  A nádej je to, čo v nás drží život. Bolo mi cťou zapáliť jednu zo sviec práve v Piešťanoch,“ uviedol L. Struhár.
Už po 10. raz v Piešťanoch oslávili židia chanuku – sviatok svetiel a nádeje.

Chanuka pripomína historické udalosti spojené s úspešným povstaním Makabejských proti gréckej nadvláde pred vyše 2000 rokmi. Po dlhých a ťažkých bojoch víťazi chceli znovu zasvätiť Jeruzalemský chrám. V zničenom chráme však našli len jednu malú nádobku s čistým posvätným olejom, ktorý by vystačil asi na jeden deň, pričom najkratší čas potrebný na vyrobenie nového posvätného oleja podľa predpísanej technológie je osem dní. Podľa židovskej tradície sa vtedy stal zázrak a malé množstvo oleja, ktoré našli v chráme, vydržalo celých osem dní. Na pamiatku spomínaných udalostí v židovských rodinách a v synagógach počas sviatku Chanuka zapaľujú po osem dní postupne každý deň o jednu sviečku viac a v posledný deň sviatku svieti už všetkých osem sviec. Chanukové sviečky sa zapaľujú len po súmraku. Cieľom je, aby osvetlili temnotu sveta.
Chanukové svetlo nielen osvecuje noc, obdobie bez slnka, ale je aj symbolom nádeje v ťažkých časoch.
Chanukové sviečky drží svietnik s deviatimi ramenami – to deviate slúži na upevnenie sviečky šámesa, čiže sluhu, od ktorej sa zapaľujú ostatné.
Šišky či „zemiaková baba“ sú tradičné jedlá, ktoré patria ku chanuke ako kapor k Vianociam.

Chanuka je sviatok radosti a rodinnej pohody. V európskych krajinách bývalo zvykom hrať sa spoločenské hry. Pre deti je chanuková oslava príležitosťou na karnevalové sprievody a iné zábavy, niekde si v posledný deň sviatku dávajú v rodinách darčeky. Obľúbené sú aj tradičné chanukové jedlá pripravené na oleji – zemiakové placky (levivot) alebo šišky (sufganiot).
Pozrite si fotogalériu z podujatia.
 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava