Novorodencov vozia na nových vozíkoch

  • Spravodajstvo
  • 18. decembra 2017, 18:24
  • Autor:Viera Dusíková

V piešťanskej pôrodnici začali bábätká prepravovať na nových vozíčkoch. Primárovi oddelenia Ladislavovi Glesovi ich odovzdali zástupcovia spoločnosti Hyundai v piatok 15. decembra. Päť omašličkovaných vozíčkov hneď začali využívať mamičky aj sestričky z novorodeneckého oddelenia.

Pôrody sa sypali jeden za druhým, akoby bábätká tušili, že ich čaká luxusné vozenie. „Keď sme sa v predvianočnom čase zišli, aby sme sa dohodli, ktorú z nemocníc tento rok obdarujeme, zhodli sme sa na tom, že v poradí štrnástou bude piešťanská,“ uviedol Marek Kopča zo spoločnosti Hyundai Motor Slovakia.
„O štyri dni nato sme nazávisle na našom rozhodnutí dostali list od vášho primára, v ktorom písal, či by sme neboli takí milí a neobdarovali piešťanských novorodencov vozíkmi. Bola to náhoda, zhoda okolností či kúzlo Vianoc,“ usmial sa sponzor.
Vozíky, ktoré Piešťanci dostali, otvárajú druhú päťdesiatku darov uvedenej spoločnosti, ktorá takýmto spôsobom pomáha pozdvihnúť úroveň zdravotníctva na Slovensku od mája 2014.
Novorodenecké vozíčky sú polohovateľné a hojdacie, ale nie tak, ako tradičné kolísky. „Vozíky majú hojdavú funkciu. Nie je to klasické hojdanie sprava doľava, ide o náklon dopredu a dozadu. To sa využíva, ak má bábätko nejaké tlaky v brušku, alebo mu treba trošku rozprúdiť krvný obeh či iba nakloniť, aby videlo svoju mamičku,“ vysvetlil  Marek Fajnor zo spoločnosti Vitamed.sk.
„Sme radi, že sme dostali takéto vozítka, v ktorých sa deti môžu prepravovať už od narodenia. Veríme, že ich budeme chváliť, pretože už prednedávnom som chcel osloviť iné spoločnosti, ktoré nám túto možnosť nedali,“ uviedol pre Piešťanský týždeň riaditeľ nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Štefan Kóňa.
„Vozíky zvýšia komfort a bezpečnosť detí. Ide o to, aby naozaj dostali tú najvyššiu zdravotnú starostlivosť. A v tomto prípade, videl som to aj sám na sebe, keď som mal pred dvomi rokmi malé dieťa, že je dôležité nielen odviezť ho bezpečne, ale aj polohovať ho. Nielen výškou, ale čo je najdôležitejšie, aj možnosťou vyvýšenia hlavičky, aby nedochádzalo k refluxu. Detičky tak majú lepší komfort, spokojnejšie spinkajú. A aj mamičky si ich majú možnosť napolohovať tak, aby ich videli, a sú pokojnejšie. Spokojný je aj personál oddelenia, lebo vie, že používa bezpečné vozíky. Som preto rád, že takýto dar sme dostali a verím, že neostaneme iba na čísle päť, ale že počet narastie,“ dodal riaditeľ nemocnice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava