Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. decembra 2017, 07:51
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, na hudbu a jej šírenie má takmer každý svoj názor. Akú hudbu a za akých podmienok ponúkať publiku je však zložitejšie, než sa zdá.

V Piešťanoch je v poslednej dobe snaha rozbehnúť hudobné kluby. Jeden sa presťahoval z Kursalonu do centra, druhý chce naviazať na tradíciu hudobnej produkcie v hoteli Eden, tretí chce ostať v komornej sfére malých foriem…
Je chvályhodné, že sa vôbec touto sférou zábavno-kultúrnej činnosti niekto zaoberá. Na druhej strane – prečo až teraz? Nechcem sa vracať do „starých zlatých čias“, ale v centre mesta a na Kúpeľnom ostrove hralo v 60. až 80. rokoch denne až sedem kvalitných kapiel. Je pravdou, že spoločenská požiadavka je dnes odlišná, ale v mnohých prípadoch je pri hudobnej produkcii rozhodujúca ekonomika – teda kto zaplatí. Tento trend urobil z hudby potravu pre „samohrajky“ na stlačenie gombíka a muzikantské povolanie stratilo glanc a rešpekt. Dúfajme, že nové hudobné aktivity budú dbať aj na kvalitu hudby a úctu k muzikantskému povolaniu.
Podoby džezu na Rádiu Piešťany napomáhajú tejto domácej hudobnej atmosfére informáciami. Minulý týždeň zahrali v klube La Musica chlapci z Banskej Bystrice v triu Nothing But Swing a gitaru s nimi oprášil Ondrej Botek. Šarmantnou posilou bola Dáška Libiaková. V piatok 15. decembra príde Nikolaj Nikitin s Ľubom Šrámkom prezentovať album Altar Live. Spolu s nimi Julia Kozáková a Robert Ragan junior. Budeme pritom a v relácii Podoby džezu si nový album predstavíme. Swing Q zahrá v stredu 13. decembra. Joe Farrell by 16. decembra oslávil 80 rokov a my si pripomenieme jeho hudbu. To všetko v nedeľu o 20. hodine.
Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava