Byť tak jeden deň Popoluškou

  • Cestovanie
  • 15. decembra 2017, 07:49
  • Autor:Gabo Kopúnek

Perlu Malých Karpát zrejme nemusíme predstavovať nikomu z vás. V adventnom čase vám však chceme pripomenúť, že jej štylizovanou prehliadkou si môžete vyplniť nastávajúce vianočné sviatky.

Kde bolo, tam bolo… hlboko v lesoch stál mohutný hrad… Takto sa začína viacero rozprávok, no podobnú atmosféru môžete zažiť na hrade Červený Kameň aj tento rok. Medzi sviatkami, v dňoch 27. až 30. decembra, sa totiž v jeho priestoroch bude odvíjať známy príbeh o Popoluške. Nejde o nakrúcanie nejakej filmovej rozprávky. Do historických odevov sa prezlečú ochotníci, ktorí dej rozprávky rozpovedajú priamo pred návštevníkmi.
Inscenované vianočné prehliadky sa odohrajú vo vianočne vyzdobenom hradnom paláci a po ich skončení môžete navštíviť aj povianočný stredoveký remeselný trh, ktorý SNM – Múzeum Červený Kameň pripravilo v spolupráci s občianskym združením Schatmansdorf. Začiatok prehliadky bude každú celú hodinu od 10. do 16. hodiny.

Romantický pohľad na hrad Červený Kameň od Modry-Kráľovej.

Pevnosť plná pokladov
Samotný hrad je pre návštevníkov zaujímavý od podzemia až po hornú terasu a aj jeho okolie ponúka množstvo príležitostí na prechádzky. Závisí to, samozrejme, od počasia, pričom od mája do septembra sa v jeho areáli aj organizujú rôzne aktivity. Je teda len na vás, kedy ho v priebehu roka navštívite.
Mali by ste však vedieť, že jeho poslednými majiteľmi boli Pálfiovci, no na pevnosť a skladisko cenného tovaru, predovšetkým banského, ho prestavali ešte predtým Fuggerovci. Múzeum Červený Kameň sa špecializuje na nábytok a vývoj bytovej kultúry šľachty i meštiactva, takže vo viac ako 40 sálach nájdete mnohé poklady z celého Slovenska.
Rozprávkový princ dumá, komuže patrí záhadná črievička.

Počiatky hradu Červený Kameň siahajú do prvej polovice 13. storočia. Dala ho na svojich majetkoch v roku 1240 postaviť česká kráľovná – vdova Konštancia Uhorská – a neskôr ho vlastnili viaceré významné uhorské šľachtické rody. Gotický hrad Fuggerovci prestavali na renesančnú pevnosť – bezpečný sklad tovarov, s ktorými rodina obchodovala po celej Európe. Od roku 1537 bol postupne starý hrad búraný a na jeho mieste vyrástli štyri obranné bašty spojené obrannými múrmi a jedno obytné krídlo. Hrad si zhruba o 50 rokov neskôr vyženil mladý barón Mikuláš II. Pálfi a jeho potomkovia ho vlastnili až do roku 1945. Počas storočí ho tiež niekoľkokrát prestavali – zmodernizovali do barokového slohu.
Ako sa tam dostať
Piešťanci sa môžu vybrať po diaľnici a na výjazde Voderady si to zamieriť cez Hrnčiarovce nad Parnou, Cífer, Budmerice a Štefanovú do Častej, nad ktorou sa hrad vypína. Vrbovčania či Chtelničania majú „priame spojenie“ po bratislavskej „podkarpatskej magistrále“ cez Trstín, Smolenice a Doľany. Tí, čo bývajú bližšie k Trnave, určite poznajú trasu cez Suchú nad Parnou, Košolnú a Doľany.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel