Historickú bránu gymnázia renovujú

  • Spravodajstvo
  • 12. decembra 2017, 06:25
  • Autor:Viera Dusíková

Vstup do Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch cez masívnu dubovú historickú bránu je v týchto dňoch nemožný. Obe krídla sú u stolára, nahradili ich na pár dní, až do vykonania rekonštrukcie starej brány, drevotrieskovou.

„Našu vstupnú bránu momentálne rekonštruujú na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Bude zachovaná v pôvodnom historickom dizajne,“ uviedla riaditeľka školy Miroslava Hanková. Brána pozostáva z dvoch veľkých otváracích krídel, v ktorých sú dve vstupné brány pre peších a v hornej časti sa nachádzajú svetlíky. „Rekonštrukcia je realizovaná v stolárskej dielni, preto stolári celé krídla sňali a previezli ich do dielne,“ dodala riaditeľka.
Tam ich budú čistiť od povrchových nečistôt, ošetria časti brány, do ktorých sa zahryzli škodcovia i hniloba, a to, čo už nejde zachrániť a je príliš zdevastované, nahradia. Bránu následne vybrúsia, ošetria prípravkami proti škodcom a hnilobe, namoria a nalakujú. Tiež vyrobia nové kovania podľa dobových predlôh. Až po všetkých týchto úkonoch krídla brány osadia na pôvodné miesto a namontujú už spomínané kovania.
Rekonštrukcia vstupnej brány gymnázia si vypýta 19 300 eur, zaplatí ju Trnavský samosprávny kraj.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav