Cesty budú ešte udržiavať po starom

  • Spravodajstvo
  • 12. decembra 2017, 06:22
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že Piešťany by si konečne mohli vydýchnuť od každoročného zasypávania mesta zimným posypovým materiálom. Služby mesta si totiž do svojho budúcoročného rozpočtu presadili sumu 70-tisíc eur na moderné, a hlavne ekologické odstraňovanie ľadu a snehu z ciest a chodníkov pomocou solmagu.

Ilustračné foto

Služby mesta Piešťany (SMP) sa starajú na území kúpeľného mesta celkovo o 109 kilometrov cestných komunikácií a 206,4 kilometrov chodníkov. V tejto zimnej sezóne sa však ošetrovanie ciest uskutoční ešte po starom, nakoľko prechod na novú údržbu ciest si vyžaduje nákup technologických zariadení a vybavenie súčasnej techniky novými nadstavbami na aplikáciu solmagu.
Tento spôsob ošetrovania ciest už dlhšiu dobu používajú v podtatranskej oblasti. SMP si solmag vyskúšali už v minulom roku, keď nakúpili 1250 kilogramov tohto ekologického posypového materiálu. Nakoľko im chýba strojová technológia, aplikovaný bol ručne, a to len na lávky, schody a autobusové zastávky. A takto budú pokračovať i túto zimu.
V budúcom roku by sa to však už malo zmeniť. „Bohužiaľ, i keď vyčlenené financie dostaneme, nedokážeme okamžite od nového roka prejsť na novú technológiu. K tomu treba súčasnú techniku servisne upraviť a vybaviť ju špeciálnymi nadstavbami,“ vysvetlila nám riaditeľka SMP Hana Dupkaničová.
Podľa jej slov bude možné solmag používať na území mesta v druhom pásme ochrany spodných vôd a v tekutej forme sa môže nastriekavať ešte pred prichádzajúcim snežením či hrozbou poľadovice. Tým sa docieli, že sa už nebudú odstraňovať dôsledky mrznúceho dažďa či sneženia, ale naopak, tento spôsob ošetrovania ciest a chodníkov im bude predchádzať.
Od posypu inertným materiálom (drobné drvené kamienky) však SMP úplne neustúpia. Prvé pásmo ochrany spodných vôd, čo je samotné centrum mesta, nesmie byť ošetrované ani solmagom. Tu naďalej dôsledky námrazy či sneženia môžu zmierňovať len nechemickým posypom.
Použitie inertných materiálov by sa však malo radikálne znížiť. Len v minulej sezóne, ktorá síce bola príznačná silnými mrazmi, avšak s minimom sneženia, SMP na zimný posyp použili až 250 ton drvených kamienkov, ktoré museli na jar z ulíc a chodníkov pozametať.
O koľko ton inertného materiálu použijú v Piešťanoch menej a o koľko poklesne prašnosť v meste, ukáže až budúcoročná zimná sezóna.
Solmag je ekologický posypový materiál na báze chloridu horečnatého (MgCl2), je účinný až do teploty -34 °C a v porovnaní s ostatnými soľami má podstatne vyššiu rýchlosť roztápania, pričom účinok roztápania neklesne ani pod teplotou -6 °C. Solmag je netoxický, nepredstavuje riziko pre vodné organizmy, do okolia uvoľňuje menej chloridov ako klasická posypová soľ (NaCl), je vhodný na údržbu ciest v chránených oblastiach a v oblastiach vodných zdrojov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava