Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 11. decembra 2017, 15:04
  • Autor:pm

V decembri si už klasický rybár veľa toho pri vode neužije. Jazerá bývajú zamrznuté a voda v rieke dosahuje sotva pár stupňov nad nulou. Napriek tomu sa nájdu otužilci, ktorí dokážu pri vode presedieť celé hodiny.

Úlovky, ak nejaké sú, tvoria väčšinou hospodársky menej cenné ryby, ako je jalec, pleskáč, ostriež či mrena. Samozrejme, mieňom chutí stále a čím je chladnejšie, tým lepšie berú. Niektorí rybári sa ku koncu roka venujú skôr údržbe náradia a bilancovaniu sezóny. Vypĺňajú prehľady o úlovkoch, ktoré je nutné do polovice januára odovzdať. Denná doba lovu v decembri je od 7:00 do 20:00.
Ak sa rozhodnete vybrať k vode a počasie to dovolí, vyberajte si dni, keď sa oteplí. Ak teplota vody stúpne len o pár desatín, ryby začínajú byť aktívnejšie. Samozrejme, aj v zime platia určité pravidlá, a ak sa dokážeme prispôsobiť rybám, môžeme mať počas lovu úspech.
Zimná rybačka – ako na ňu?
Úspešnosť zimného rybolovu závisí od množstva faktov, ktoré sú neodmysliteľnou podstatou tejto činnosti, a medzi ne patrí aj kŕmenie. Je to dôležitá činnosť rybára, ale zimné kŕmenie je potrebné zobrať z úplne iného hľadiska a s letným si to v žiadnom prípade nezamieňať.
V zimných mesiacoch už málokedy rybári robia dlhšie výlety za rybami, a keď sa predsa rozhodnú vôbec navštíviť revír, je to rybolov len na niekoľko hodín. Je preto potrebné rybu nejakým spôsobom nalákať na lovné miesto a udržať ju tam čo i len na krátku dobu rybolovu.
Kŕmenie na pár hodín: Tento spôsob je asi najatraktívnejší, a to hlavne z dôvodu, že je zima a na rybolov si hľadáme dni, keď je počasie troška prijateľné. Bývajú to dni, keď nemrzne počas dňa, a je zvyčajne bezvetrie a slnečno. Ryba, ak reaguje, v prvom rade bude reagovať na krmivo plné živočíšnych proteínov. Takéto krmivo by sa malo skladať hlavne z živej časti – kostné červy, hnojné červy a taktiež múčne červy. V tomto období nie je problém sa hlavne dostať ku kostným červom. Tie sú už dostupné skoro v každom obchode. Červy si pripravíme už doma, lebo krmivo na jednodňový rybolov si je lepšie prichystať doma v teple.

Mrenám chutí aj v zime, ak im ponúknete správne krmivo.

Základom budú červy. Tieto v potrebnom množstve najskôr spojíme s lepidlom na to určeným. Ak lovíme na tečúcej vode, medzi červy zamiešame aj drobný štrk či jemný mletý kameň. Kamenná časť krmiva nám poslúži na udržanie sa červov na kŕmnom mieste. Červy, ktoré budú zlepené s kamennou zložkou, si dáme zvlášť a pripravíme si druhú časť krmiva. Základ krmiva, ktorý sa zvyčajne skladá z rôzne upravených častí rastlín, si urobíme taktiež doma. Krmivo klasicky zmiešame najskôr s príchuťou alebo arómou.
Čo sa týka aróm, je potrebné použiť teplé arómy alebo príchute, ako sú vanilka a perník. Na miestach, kde sa lovia rôzne druhy prúdomilných rýb, ako je mrena, podustva a nosáľ, je možné použiť arómy na báze živočíšnych chutí a aróm. Následne do krmiva pridáme mletý íl či dobre najemno preosiatu zeminu. Túto si tiež bude dobré zadovážiť ešte pokiaľ nemrzne alebo hotovú v predajniach. Takto pripravené krmivové zložky spolu zmiešame, ale neutvárame dopredu žiadne gule.
Pri príchode k vode, keď už chceme kŕmiť, si zo zlepených červov utvoríme menšiu guľôčku, ktorú zabalíme do väčšej z krmiva. Takto vytvorené gule potom nahádžeme na miesto, kde chceme loviť. Snažme sa, aby rozptyl nahadzovaných gúľ bol čo najmenší. Množstvo by malo byť primerané rýchlosti toku a predpokladanej hustote rybej osádke. Na začiatok však v pohode stačí nahodiť na kŕmne miesto päť-šesť gúľ s veľkosťou priemerného pomaranča. Po čase, ak zistíme, že ryby na krmivo reagujú, môžeme na rovnaké miesto asi v 20-minútových intervaloch dohodiť jednu guľôčku veľkosti slivky. Stačí, ak guľôčka bude už len zo zlepených červov.
Často sa stáva, že ryba nebude reagovať na krmivo vôbec. Ak máme možnosť, vyskúšajme loviť ryby o niečo nižšie, ako sme kŕmili, hlavne na mieste, kde sa nám červy, ktoré boli v krmive, už vyplavili a ryba sa sústredila na ne. To znamená, že počas ďalšieho kŕmenia vynechajte krmivo a hádžte len zlepené červy. Nakoľko sú v zime už čisté vody, aj farebnosť červov zaváži. V každom prípade budú lepšie červeno nafarbené. Dokonca sa niekedy ako najlepšie javia červené pinky. Sú drobnejšie, a tak ich ryba vie aj pri spomalených životných funkciách lepšie prijímať. Dosť často sa ako veľmi dobré javia hnojné červy, tie však treba použiť ako veľmi malé celé alebo väčšie posekané asi na centimetrové kusy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava