Prezident Andrej Kiska navštívil vinárstvo Golguz, víno mu chutilo

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2017, 11:53
  • Autor:mb

Vzácnu návštevu privítali v utorok v Hlohovci. V meste ruží bol totiž prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Okrem oficiálnych rokovaní na mestskom úrade s primátorom Miroslavom Kollárom navštívil v jeho sprievode aj spoločnosť FoodFarm a prezrel si priestory jej divízie vinárstva Golguz.

Dopoludnia sa hlava štátu venovala oficialitám, popoludní už neformálne zavítala aj do výrobných priestorov vinárstva Golguz, v ktorom Andreja Kisku privítali výkonný riaditeľ spoločnosti FoodFarm Vladimír Mosný a riaditeľ vinárstva Miloš Holík.
Obaja oboznámili prezidenta s portfóliom svojich produktov. „Sme radi, že ste nás poctili návštevou. Mali sme tu rôznych politikov, aj ministrov, ale prezident je tu prvýkrát,“ povedal na úvod výkonný riaditeľ FoodFarm Vladimír Mosný a prezradil základné informácie o firme.

Prezident Andrej Kiska s primátorom Hlohovca Miroslavom Kollárom.

„Zameriavame sa na pestovanie poľnohospodárskych plodín, chov mliekového typu dobytka vrátane šľachtiteľského chovu a na špecializovanú rastlinnú výrobu – pestovanie hrozna a dorábanie vína vrátane finalizácie. Základom hospodárenia firmy sú hustosiate obilniny a olejniny, časť pôdy zaberajú aj viacročné krmoviny pre potreby živočíšnej výroby a ešte kukurica a cukrová repa,“ vyratúval.
Kiska sa zaujímal aj konkrétne o vinárstvo, jeho históriu, kvalitu hrozna, či vek viniča. „Víno Golguz má silný príbeh. Podpis pod ním má Ferdinand Fussmann, ktorý tušil, že víno z hlohoveckých viníc má budúcnosť. Pred desiatimi rokmi sme jeho odkaz začali rozvíjať pod značkou Golguz. A tu je výsledok. Golguzje rešpektovanou značkou, každý rok napreduje, inšpiruje sa novými výzvami, má čoraz viac fanúšikov, priateľov vína. A to je dobré znamenie,“ doplnil Mosný a vzápätí predstavil zamestnancov firmy.
Prezident Andrej Kiska s výkonným riaditeľom Food Farm Vladimírom Mosným.

„Máte mladých kuchárov,“ reagoval Kiska na dvojicu technológov Mareka Kovára a Evu Slížovú. „Musíme to omladiť, aby sme mali nasledovníkov, keď pôjdeme do dôchodku,“ reagoval Mosný. Prezidenta zaujímalo, čo mladí študovali a následne ho obaja sprevádzali v pivničných priestoroch, kde víno dozrieva. Prezident Kiska dostal právo prvej ochutnávky. Naliali mu totiž mladé tohtoročné víno Muškát Moravský. „Ešte ho nikto nepil. Až zajtra ho budeme plniť do fľašiek,“ uviedol riaditeľ Golguzu Miloš Holík.
Prezident Andrej Kiska s riaditeľom vinárstva Milošom Holíkom a výkonným riaditeľom Food Farm Vladimírom Mosným.

Okrem toho okoštoval aj ružové víno či červené Frankovku modrú z roku 2015. „Nech sa vám tu všetkým darí,“ zakončil prehliadku výrobných priestorov Andrej Kiska. Potom sa už pobral do degustačnej miestnosti, kde mohol ochutnať vína z kolekcie vybraných ocenených vín Golguzu. „Je to pre mňa česť, že som mohol robiť riadenú degustáciu prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi. Všetky vína mu veľmi chutili,“ prezradil riaditeľ Golguzu Miloš Holík. „Najviac im chutila Frankovka modrá neskorý zber 2015 a Rizling rýnsky terroir, teda šampión Národného salónu vín SR za rok 2017, ktorý už nie je u nás v predaji, ale stále si ho môžu zákazníci zakúpiť práve v Národnom salóne vín v Bratislave,“ dodal Holík.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav