Sľuby a smelé plány politikov mali plniť brigády socialistickej práce

  • História
  • 6. decembra 2017, 00:49
  • Autor:Gabo Kopúnek

Piešťany boli jedným z mála miest vo vtedajšom Československu, ktoré boli pre cudzincov vstupnou bránou do našej vlasti. Vďačiť za to mohli svetoznámym kúpeľom a, samozrejme, medzinárodnému letisku. To na začiatku 70. rokov minulého storočia, oproti súčasnosti, praskalo vo švíkoch. Ročne sa tu odbavilo až 43-tisíc cestujúcich a takmer 300-tisíc kilogramov batožín.

Tieto čísla však neodzrkadľovali skutočný záujem o lietanie, pretože pre nedostatok lietadiel nemohli Československé aerolínie uspokojiť na vnútroštátnych linkách asi 50 percent všetkých záujemcov.
Zlepšiť komfort cestujúcich i zamestnancov mala nová letisková hala, ktorú na základe projektov Vojenského projektového ústavu začali budovať v lete 1972 a o rok neskôr mali odovzdať do užívania. Okrem dôležitých prevádzkových priestorov tam mali vzniknúť haly pre domáce a zahraničné linky a snack-bar.

Trebatice – Okrem Socialistického zväzu mládeže sa mohli mladí ľudia organizovať aj v rôznych spolkoch či organizáciách. Pýchou Trebatíc bolo družstvo mladých požiarničiek. Na fotografii zľava takto zapózovali Eva Jankechová, Marta Radošínska, Margita Kollárová, Marta Štefanková, Marta Moravanská, Elena Tonkovičová a Elena Lipková.

Naraz sa tu malo vybaviť sto cestujúcich, čiže bežnú kapacitu i zahraničných dopravných lietadiel na európskych linkách. Tie zabezpečovala aj nemecká letecká spoločnosť Interflug z Berlína, ktorá lietala dvakrát mesačne na linke Berlín – Piešťany – Berlín a chcela lietať do Piešťan častejšie.
Do mája 1972 mohli s Interflugom lietať na priamo do kúpeľného mesta iba pacienti s poukazom Ministerstva zdravotníctva NDR. Celý rad pacientov – samoplatcov z NDR, pacienti zo Západného Berlína a zo severných častí NSR, ak leteli z Berlína, museli presadať v Prahe. Bez medzipristátia v Prahe sa pre nich let skrátil na poldruha hodiny.
Keďže Piešťany žili aj z cestovného ruchu, podnikové riaditeľstvo Interhotelov v Bratislave sa rozhodlo na Havrane vybudovať zrubovú chatu, ktorá mala šírkou služieb a ich kvalitou vyhovieť aj najnáročnejším turistom.
Krakovany boli aj sú folklórnym centrom piešťanského regiónu, za čo môžu vďačiť aj úsiliu učiteľky Anny Horanskej, ktorá zachovávala ľudové tradície v pamätnej izbe miestneho kultúrneho domu či organizovala folklórne podujatia aj pre kúpeľných hostí. Neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho života obce boli i ľudové fašiangové zvyky, ktoré sa končili krojovanou zábavou.

Kým sa tak stalo, do začiatku letnej sezóny pribudol v centre Piešťan, v priestoroch niekdajšieho servisu obuvi, kvalitný sezónny bufet. Vedenie hotela Lipa pripravilo otvorenie novej záhradnej reštaurácie, bufet na Sĺňave získal viac stoličiek a mal mať väčší výber jedál.
Rekreačná oblasť na Sĺňave dostala začiatkom letnej sezóny dva spojené bazény pre plavcov i neplavcov a jeden pre deti s termálnou vodou, ktorú privádzali priamo z kúpeľov špeciálnym potrubím.
Ako sa ale žilo v Piešťanoch a okolí, prinášame v prehľade:
JANUÁR
Vybavenosť sídliska Prednádražie v Piešťanoch mala vylepšiť nová samoobsluha, ktorú na Malinovského ulici otvorili 18. januára. Okrem širokého sortimentu potravín vrátane hydiny, ovocia a zeleniny tam mali zdravotnícky i drogistický tovar. Onedlho mala pribudnúť aj špeciálna predajňa mäsa a údenín. Predajne potravín však chýbali aj na ostatných sídliskách, no ich obyvateľov nedokázal podnik uspokojiť. Plánovala sa len výstavba predajne na sídlisku Juh, a tak našponovanú obchodnú sieť v strede mesta aspoň čiastočne mala odbremeniť nová samoobsluha na Leninovej ulici.
Pri príležitosti jubilea Interhotelov na Slovensku sa v piešťanskom hoteli Magnólia uskutočnila súťaž v odbornosti kuchár-čašník. Víťazom v kategórii čašníci seniori v exhibícii crepes suzette sa so 424 bodmi stal Roman Aladár Steinhübel z piešťanského Interhotela Magnólia.

FEBRUÁR
Viete, čo je to zákalec? Nedopečené cesto v hotovom výrobku, napríklad v bábovkách. S týmto problémom sa v zimných mesiacoch pravidelne stretávali aj pekári v trnavskej priemyselnej pekárni pri výrobe konzumného a svetlého (hviezdičkového) chleba. Občania, ktorí si takýto chlieb kúpili, ho mohli buď vyhodiť, alebo si ho dať vymeniť a ísť sa už len sťažovať. Záhadu vyriešil riaditeľ piešťanského závodu Západoslovenských pekární Jozef Lipka. Zistil, že zákalec spôsoboval havarijný technický stav pece, dodanej z NDR v roku 1964. Keďže nebolo náhradných dielcov, fungovala poruchovo až tri roky, kým ju vymenili.
MAREC
Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom slúžil ako Domov slovenských výtvarníkov a architektov. K dokonalosti objektu chýbali len fungujúce vežové hodiny. Padlo rozhodnutie, že kaštieľ dostane nové aj so zvonkohrou od Okresného priemyselného podniku vo Vyškove, jediného výrobcu vežových hodín v ČSSR. Moravianska zvonkohra mala mať trinásť zvončekov s váhou od osem do 135 kilogramov. Inštalovať ju mali do konca roka. V marci vo svojom domove založili architekti zo západného Slovenska svoju krajskú členskú organizáciu. V päťčlennom predsedníctve sa ušlo miesto aj pre Ing. arch. Ľubomíra Mrňu z Piešťan.
APRÍL
Dva roky pred zlúčením s Piešťanmi sa mladí obyvatelia Kocuríc začiatkom roka rozhodli založiť Dedinskú organizáciu Socialistického zväzu mládeže. Mala 20 členov a jej predsedom sa stal Jozef Svetlík. Hneď prvým činom bolo vybudovanie klziska. Potom sa pustili do prestavby miestností na klub mládeže, úpravy futbalového ihriska a sľúbili pomôcť pri výstavbe kúpaliska.
Okrem pracovných súťaží sa, samozrejme, konali aj tie športové. Takými boli aj juniorské majstrovstvá ČSSR v modernom päťboji v Bratislave, na ktorých mali zastúpenie aj Piešťany. A nie hocijaké. Viliam Vrba sa so ziskom 4659 bodov stal ich víťazom. Na snímke si preberá z rúk predsedu MsNV v Piešťanoch Štefana Kubu pamätnú medailu. Po ľavej strane majstra stojí jeho tréner Ivan Luknár, po pravej predseda TJ Tesla Jozef Strižinec.

MÁJ
Vrbové už rok pripomínalo veľké stavenisko. Obyvatelia i návštevníci museli strpieť rozkopané námestie i rad obchádzok. Budovala sa tam totiž nová hlavná cesta – prieťah mestom. Neradostnú situáciu ešte umocňoval problém s vysychaním studní. Vodu tak po meste museli rozvážať cisternami. Na mestskom úrade však nesedeli so založenými rukami a snažili sa budovať aspoň krátke vodovody do ulíc novej
časti mesta a prehlbovali sa pôvodné studne. Náplasťou pre niektorých bolo odovzdanie nového 24-bytového činžiaka členom bytového družstva a rodinám, ktorých domy museli asanovať.
JÚN
Rarita alebo nepodarený vtip? Túto otázku si položil autor príspevku E. Petrovič, ktorý poukazoval na situáciu pri „kruhovke“ na sídlisku Floreát v Piešťanoch. V spomínanej stavbe sa okrem samoobsluhy potravín, holičstva, kaderníctva a pošty nachádzal aj bufet, ktorý poskytoval okrem jedál i dobré čapované pivo. Milovníci tohto moku však nemali kam chodiť na záchod, keďže v objekte nebol naprojektovaný. A tak si chodievali odľahčiť k múru „kruhovky“ alebo k múrom neďalekých činžiakov. Tam sa s nimi však obyvatelia nemaznali a neraz ich obliali vodou. Mienili tak robiť dovtedy, kým sa problém bufetu nevyrieši.
Pracovníci Chirany sa v roku 1972 zaviazali zvýšiť výrobu tovarov o 8,9 %, zvýšiť produktivitu práce o 7,3 % a znížiť vlastné náklady o 4,2 %. Na plnenie týchto úloh sa zameral celopodnikový program komplexnej racionalizácie, vykonávať ho však museli robotníci. Jedným z nich bol aj Rudolf Kováč, na snímke pri príprave spodnej časti zubárskych kresiel.

JÚL
Vylepšiť výkonnosť práce či inšpirovať ľudí mali nielen už spomínané BSP, ale aj rôzne súťaže. V Novom Meste nad Váhom súperili medzi sebou v zručnosti lesní robotníci, víťazi závodných kôl, ktorí najlepšie ovládali prácu pri ťažbe, približovaní a odvoze dreva. Víťazom krajského kola v súťaži v približovaní dreva kolesovým traktorom sa stala dvojica Ján Wolsberger a Ján Manca z Lesného závodu v Piešťanoch. Postúpili do celoslovenskej súťaže lesných robotníkov, ktorá sa uskutočnila v Nízkych Tatrách.
AUGUST
Stavebný ruch vo Vrbovom mal aj svoje negatíva. Výstavba cesty poškodila podzemné chodby pod mestom a na starých domoch na uliciach Jána Šándora a Februárového víťazstva popukali steny a Vrbovčania mali strach z každej letnej búrky. Za obeť im padlo až 19 domov, ktoré sa prepadli alebo značne poškodili. Pritom ešte stále v niektorých z nich bývalo 29 rodín – 91 obyvateľov. Dažde, spodná voda, silný vietor poškodil aj päť obchodov, medzi nimi lekáreň, kníhkupectvo, predajne potravín i textilu. V neďalekých Šterusoch sa, naopak, tešili z nového kultúrneho domu za 1,3 milióna korún, ktorý slávnostne otvorili 28. augusta.
Na 140 hektároch chmeľníc pestovali JRD Dolný Lopašov, Kočín-Lančár, Vrbové, Ostrov, Šterusy, Trebatice, Stráže a ŠM Vrbové „zelené zlato“, ktorého žatva práve vrcholila. Počasie družstevníkom v lete 1972 neprialo, najprv silno fúkalo, potom lialo. To sa odzrkadlilo aj na úrode 16 q z hektára v Dolnom Lopašove. Na snímke sú družstevníčky Mária Švančarová, Emília Mihalkovičová a brigádnička Janka Michalková pri vysýpaní načesaného chmeľu do vriec.

SEPTEMBER
Aj stavbári sa vedia činiť, tešili sa kúpeľní hostia ubytovaní v liečebných ústavoch Balnea Palace, Splendid a Grand v Piešťanoch. Do užívania dostali vlastný hotelový bazén, ktorý postavili v rekordnom čase. No boli to pracovníci juhoslovanskej stavebnej firmy Neimar, a nie nášho OSP.
OKTÓBER
Začiatkom mesiaca sa stali Piešťany už po tretí raz miestom Československého reumatologického kongresu. Okrem dvoch stoviek československých špecialistov v odbore reumatológie sa ho zúčastnilo vyše dvesto zahraničných hostí z 20 krajín. Po kongrese sa v kúpeľnom meste uskutočnilo medzinárodné sympózium o koordinácii výskumu v oblasti reumatológie v európskych socialistických krajinách.
Na plnení kritérií v publicisticko-súťažnom seriáli Sami sebe sa úspešne podieľalo aj JRD Sĺňava Sokolovce, ktoré dodalo „víťaznú“ kŕmnu hus s váhou 14,35 kg. Na snímke je pracovníčka živočíšnej výroby Gita Švíková a predseda JRD Teodor Mucha v spoločnosti populárnej televíznej hlásateľky Eleny Galanovej pri vystúpení v „tromfiáde“.

NOVEMBER
Lázne Libverda v Liberci sa stali dejiskom celoštátneho finále poľnohospodárskej a dedinskej mládeže v cezpoľnom behu. Západoslovenský kraj reprezentovalo 14 žiakov SPTŠ Trnava a traja žiaci SPTŠ Piešťany, ktorí sa v krajskom kole umiestnili na prvých troch miestach. Spomedzi 160 mladých bežeckých nádejí získal v kategórii mladších dorastencov prvenstvo Piešťanec Viliam Buček.
DECEMBER
Na konci roka sa nielen bilancovalo, ale sa aj dávali smelé plány do budúcnosti. Nevyhli sa tomu ani v kúpeľnom meste. Na štvrtom piešťanskom sídlisku Juh sľúbili stavbári postaviť 714 bytov, obchodné priestory, škôlku, jasle, zdravotné stredisko i parkoviská. Malo to byť vtedy najmodernejšie piešťanské sídlisko, len tá výstavba akosi viazla.
Na vianočné sviatky sa pripravovali aj v Zlatokove, podniku miestneho priemyslu, prevádzky 03 Piešťany, kde v roku 1972 na vianočné stromčeky vyrobili 170-tisíc kusov takýchto osvetľovacích súprav.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj