Poslovia zimy už prilietajú

  • Spravodajstvo
  • 6. decembra 2017, 00:32
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Niektoré operence na sklonku leta z našich končín odlietajú za teplom do Afriky, pre niektoré vtáky sme tou „Afrikou“ my a prilietajú k nám zo severu prezimovať. A tak ako lastovička symbolizuje v strednej Európe príchod leta, prílet sovy myšiarky močiarnej do našich končín môžeme považovať za predzvesť zimy.

Ochladenie a absencia potravy na severe Európy sú sprevádzané migráciou vtákov. Za priaznivejšími klimatickými podmienkami pravidelne prilieta na územie Slovenska aj u nás inak vzácna myšiarka močiarna. „Ide o sovu, ktorá obýva v Európe hlavne jej severnejšie oblasti. Veľmi vzácne hniezdi v nížinách Slovenska. Niektoré roky môžeme počet párov spočítať na prstoch rúk, inokedy hniezdi početnejšie,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.
Myšiarka močiarna je kočovný druh, ktorý na jeseň vyhľadáva oblasti s dostatkom potravy. Chutí jej najmä hraboš poľný. „Jej zimoviská sa nachádzajú hlavne v oblasti Britských ostrovov, Holandska, Dánska či Nemecka a niektoré jedince zaletia až do oblasti strednej Európy. Na Slovensku sme napríklad zaznamenali myšiarky, ktoré boli označené krúžkom v Nemecku, Nórsku a Fínsku,“ spresňuje T. Veselovský.
Na Slovensku podľa neho môžeme pozorovať aj ďalší druh myšiarky. Medzi ľuďmi známejšia myšiarka ušatá využíva na oddych najčastejšie mestské prostredie. V chladných jesenných a zimných dňoch posedávajú spoločne desiatky jedincov najmä na ihličnatých stromoch v okolí kostolov, škôl či rodinných domov.
Myšiarka močiarna je vzácnejšia. Kým počet myšiarok ušatých sa u nás počas zimy odhaduje na 7000 jedincov, myšiarok močiarnych je sotva pár stoviek. Miesto, kde tento nočný živočích cez deň oddychuje, je tiež netradičné – na zemi. Spoločne, v menších kŕdľoch, si jedince vyhliadnu vhodné územie na denný oddych.

Známejšiu myšiarku ušatú je možné počas zimy vidieť aj v blízkosti obydlí.

Vyvýšené trsy vegetácie v mokradiach, ruderály a lúky, to všetko sú miesta, ktoré myšiarky močiarne s obľubou využívajú. Pred predátormi ich chráni vynikajúci sluch a maskovanie pripomínajúce okolitú vegetáciu. Pokiaľ myšiarka nevyletí, je takmer nemožné ju spozorovať. Počas monitoringu v teréne ich dokáže prezradiť iba hlas, typický spôsob letu a krásne sýtožlté oči.
Okrem myšiarok ušatých v obciach a myšiarok močiarnych v extravilánoch ochranári mapujú počas zimného obdobia aj výskyt ďalších druhov dravcov a sov. Údaje sú veľmi dôležité pri ochrane ich životného prostredia. Poukazujú na to, že rôznorodé využívanie krajiny má pozitívny vplyv na biodiverzitu (napr. maloblokové polia, ponechávanie medzí, remízok, zakladanie kvetnatých lúk, šetrné agrotechnické zásahy).
„Do monitoringu sov sa môže zapojiť každý, spôsobov je hneď niekoľko – samostatne vo voľnom čase, alebo počas exkurzií, zimných sčítaní pre verejnosť a súťaží organizovaných Ochranou dravcov na Slovensku. Informácie o týchto aktivitách pravidelne zverejňujeme na webe organizácie www.dravce.sk. Najvhodnejší čas na monitoring myšiarky močiarnej je za šera, keď začína loviť. Pri prechádzkach v prírode netreba zabúdať na dodržanie dostatočnej vzdialenosti. Vyrušovanie zbytočne uberá vtákom energiu, ktorú nutne potrebujú na prežitie zimy,“ uzatvára Veselovský.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf