Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. decembra 2017, 00:59
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, džez za železnou oponou je hudba so špecifickou autenticitou. V období 60. až 80. rokov panoval v Európe najsilnejší ideologický tlak Moskvy na ich podrobené krajiny východnej Európy. V Sovietskom zväze sa uplatňovala tuhá cenzúra západnej kultúry. Džez bol považovaný za hudbu buržoáznej spoločnosti. Neboli noty, príručky, školy, nahrávky…

V priebehu 70. rokov sa ľady začali topiť v Poľsku, kam sa dovážali džezové nahrávky a prvé lastovičky ako Urszula Dudziak a Michal Urbaniak odleteli do USA nielen na skusy, ale podarila sa im diera do sveta, keď ich skladby prerazili v hitparádach. Duško Gojkovič, rodák z Čiernej Hory, priniesol svoju originalitu a dodnes je žiadaným umelcom.
Z našich končín odišli do centra džezu mladíci z Junior Tria – Jan Hammer a Miroslav Vitouš. Josef Audes to dotiahol s barytónsaxofónom až k Woody Hermanovi, Laco Déczi odišiel v 80. rokoch a dodnes múti džezové vody v New Yorku. Väčšina je však takých, ktorí takí šťastie nemali, ale ich kumšt ostal doma. Laco Gerhardt, Pavel Polanský, Imro Móži, Dušan Húščava, Dodo Šošoka, Jozef Brisuda, Ján Hajnal, Lubo Tamaškovič, Laco Tropp a ďalší vystavali obrovskú pyramídu hudby, ktorá reprezentuje vysokú úroveň kultúry v našich krajinách napriek „sovietskej“ perzekúcii. Jeden z najvýznamnejších svetových džezových umelcov M. Vitouš oslávi v stredu 6. decembra 70. narodeniny.
Podoby džezu sa o týždeň budú niesť vo sviatočnej nálade. Pohľad do kalendára prináša dáta narodenia známych osobností džezovej histórie i súčasnosti. Cassandra Wilson, Jim Hall, Dave Brubeck, Jimmy Smith a Donald Byrd – všetci títo nahrali svoje skladby alebo interpretovali známe vianočné melódie a spolu s vami sa nimi v relácii potešíme.
Na stretnutie v nedeľu na Rádiu Piešťany o 20. hodine pri relácii Podoby džezu sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav