Nevšedná publikácia Napísali o nás…

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. decembra 2017, 01:07
  • Autor:gak

V ľudskom živote predstavuje deväťdesiatka poslednú etapu jeho bytia. V ponímaní inštitúcie je to však len méta na nové nadýchnutie do ďalších rokov jej existencie. Koľké budú, to závisí len od jej potrebnosti.

V tomto roku si okrúhle 90. výročie vzniku pripomína ja Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave, ktorá pre svoju metodickú činnosť nesie tiež prívlastok krajská. Toto významné jubileum oslávila množstvom podujatí pre čitateľov i verejnosť, množstvom mravčej práce, ktorá jej vyplýva zo štatútu. Korunou všetkého tohto úsilia je malá, no obsahom veľká publikácia, ktorá v sebe ukrýva celý život knižnice od jej počiatku.
Nepredstavujte si žiadnu písanú kroniku, toľko slov by sa do jedného zväzku nevmestilo. No i tak nemá od kroniky ďaleko. Publikácia „Napísali o nás…“ totiž v sebe skrýva výberovú článkovú bibliografiu, teda odkazy na publikované články zachytávajúce život v knižnici. Okrem prehľadu histórie inštitúcie od jej vzniku 14. februára 1927 obsahuje 2399 bibliografických záznamov v časovom rozpätí od roku 1948 do decembra 2016.
Prílohu publikácie tvoria fotografie budovy knižnice v priereze niekoľkých rokov a rôzne dokumenty, register tých, čo sa o knižnici za tie roky zmienili, no to najcennejšie nájdete na jej posledných stránkach. Menoslov tých, ktorí za 90 rokov vybudovali z dvoch miestností v meštianskej škole inštitúciu, s akou sa môže pýšiť len málokto. Je to len malé poďakovanie za nespočetnú energiu a prácu, ktorú pri budovaní knižnice zanechali. To však oceňujú až generácie po nich, o tom je predsa kolobeh života.
Vydanie publikácie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava