Chcete mať slivovicu, čo „píše“? Nehrabte pod stromom!

  • Nezaradené
  • 6. decembra 2017, 00:26
  • Autor:vd

Ak prechádzate okolo piešťanskej pálenice na Vrbovskej ceste, zacítite neopakovateľný závan kvasu. Môže byť pripravený majstrovsky, ale dá sa aj zbabrať. Pri výrobe kvalitného ovocného kvasu platí zásada: do sudov dávajte iba plody, ktoré by ste si doma položili aj na tanier.

„To, čo popadá pod strom a je hnilé, nepatrí do suda, hoďte to rovno do kompostu alebo do hnoja! Ušetríte si námahu, čas, peniaze i sklamanie. Do pálenice nekvalitné ovocie nenoste – riskujete, že vaša slivovica bude zapáchať a na jazyku po nej zostane všeličo, len nie dobrá chuť. Zlá drvina jej dá odpornú chuť. A nezabúdajte: ovocie v sude musí byť rozmágané, najlepšie rozomleté na kašu. Kvas na slivovicu môže obsahovať aj kôstky, ale marhuľovému kôstky škodia,“ uviedol konateľ Pálenice Piešťany, Maroš Novák.
Už viac ako päť rokov vykonávajú v prvej certifikovanej prevádzke destiláciu profesionálnym zariadením, pričom kvas sem aj zvážajú. Sú profesionáli, preto robia i osvetu, aby národ vedel, ako má vyzerať správny kvas.
Ľudia robia najčastejšie rovnaké chyby. Zoberú hrable, pohrabú ovocie pod stromom a nahádžu ho do sudov aj so stonkami, zvyškami lístia, nečistôt. A potom čakajú, že ich pálenka bude voňať. Opak je pravdou. Jedna slivovica vonia tak, že prevonia celú miestnosť, iná nepríjemne zapácha.
Pri výrobe kvalitného kvasu zohráva prím cukornatosť plodov. Preto ak je ovocie dostatočne sladké, cukor do kvasu netreba pridávať. Chuťové bunky sú síce neomylné, no cukor v ovocí je dobré zmerať. „Na začiatku prípravy kvasu je ideálne, ak si ľudia prinesú k nám do pálenice jednu slivku. Zmeriame jej cukornatosť a presne vieme povedať, koľko cukru treba do suda pridať. Alebo či ho môžeme vynechať, lebo ovocie je dosť sladké. Týmto krokom už v začiatkoch predídeme slabšej výdatnosti pálenky,“ upozornil na jednoduché, no absolútne účinné finty M. Novák.
O tie najdôležitejšie sa chce majster z pálenice podeliť aj s verejnosťou. „Chcem pripraviť odbornú prednášku o výrobe kvasu priamo v našej pálenici. Predpokladaný termín oznámime, teraz sme v jednom kole, na destiláciu čakajú desiatky sudov s kvasom,“ dodal M. Novák.
Pálenica Piešťany
Vrbovská cesta 6, Piešťany
(vedľa AG Náradia)
tel. 0948/941 149
www.palenicapiestany.sk

Správny kvas – ovocie musí byť rozomleté.

Nesprávny kvas – ovocie je celé aj so stonkami a prímesami.

Zásady prípravy dobrého kvasu:


■ Ovocie, ktoré vkladáme do sudov, má byť prezreté, čisté, bez lístia, stopiek a musí byť pomleté.
■ Sud treba plniť do troch štvrtín. Čím väčší sud použijete, tým lepšie v ňom prebieha kvasný proces. Ideálne je sud opatriť kvasnou zátkou, aby sa zamedzil prístup kyslíka a nedošlo k nežiaducemu kvaseniu.
■ Ideálna teplota na kvasenie je okolo 18 stupňov Celzia, kvasný proces trvá od štyroch do ôsmich týždňov v závislosti od druhov ovocia. Keď kvasná zátka prestane bublať, je to okamih, keď kvas prichádza k záverečnej fáze, táto trvá spravidla dva týždne.
■ Hotový kvas – uzavretý, už bez kvasnej zátky – môže putovať na spracovanie do pálenice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela