Banka sa pýši novým EKO chodníkom

  • Spravodajstvo
  • 5. decembra 2017, 06:58
  • Autor:Daniela Serišová

V poslednom období sa s EKO vecami akoby vrece roztrhlo. Novému trendu podľahla aj starostka obce Banka a dala sa zlákať novým spôsobom budovania chodníkov – z EKO materiálu. Takýmto chodníkom sa teraz pýši časť obce pri odbočke do kúpeľov.

Komponenty chodníka pozostávajú z recyklovateľných materiálov. Dlaždica v tvare hviezdice je vyrobená z gumy, z obalového materiálu zo starých káblov. Retenčná, teda spodná vrstva pod dlaždicami je zasa vyrobená zo starých autopoťahov. Investícia je to síce drahšia, ale má veľa kladov oproti bežným materiálom a, navyše, aj dlhšie vydrží.
Chodník výzorom pripomína tradičnú zámkovú dlažbu, vďaka špeciálnemu materiálu má však veľmi dobré ortopedické vlastnosti, nezaťažuje kĺby. Bol by teda prínosom aj pre kúpeľných hostí. Navyše, je priepustný, takže sa počas dažďa nebudú na ňom vytvárať mláky.

Chodník je šetrný k prírode a k zdraviu človeka.

„Po prezentácii chodníka vybudovaného pri vysokej škole vo Zvolene ma využitie recyklovaných materiálov nadchlo. Prečo nevyužiť odpad, ktorý produkujeme zmysluplne a v súlade s prírodou? Chodník je ekologický, má dlhú trvácnosť a výborné rehabilitačné účinky. Je šetrný k prírode a k zdraviu človeka,“ vymenúva pozitíva chodníka starostka Banky Tatiana Julinyová.
Obec na tento účel požiadala o dotáciu, vybudovanie chodníka s rozlohou 196 metrov štvorcových stálo necelých 15-tisíc eur. Obec z rovnakého materiálu nakúpila aj dve lavičky, z ktorých jedna už plní svoj účel na Dominovej ceste. Do budúcnosti by starostka uvítala aj oddychovú zónu z rovnakých materiálov a pri EKO chodníku pribudne aj informačná tabuľa o jeho pozitívach.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava