Nie som opozičný župan, vyhlásil Jozef Viskupič

  • Spravodajstvo
  • 4. decembra 2017, 16:59
  • Autor:sita, gak

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič nechce viesť žiadne spory s vládou ani koaličnými stranami. Vládu vyzval na spoluprácu všade tam, kde je to prospešné pre ľudí. „Vyhlasujem, že nie som opozičný župan. Trnavský samosprávny kraj alebo župa nemá byť voči komu v opozícii. Ponúkam preto podanú ruku a očakávam zo strany vlády rovnako konštruktívny prístup a férovú komunikáciu,“ povedal na ustanovujúcom zasadnutí krajského zastupiteľstva Jozef Viskupič.

To sa uskutočnilo v pondelok 4. decembra v Trnave a zároveň s ním zložili sľub aj všetci štyridsiati novozvolení krajskí poslanci. Viskupič zároveň varoval pred obchádzaním samospráv pri tvorbe legislatívy a pred jej "silovým“ pretláčaním cez väčšinu v Národnej rade SR. „Chcem preto vyzvať, aby sme sa už konečne zbavili týchto prvkov na politickej scéne, ktoré dostali úroveň politickej kultúry na Slovensku do suterénu,“ poznamenal nový župan.

. Len štandardné krajské úradné pero bolo akosi proti zmene a vyschlo, keď chcel nový župan svoj sľub potvrdiť podpisom.

Rovnako ako zmeny vo volebných pravidiel rok pred voľbami do orgánov krajských samospráv odsúdil tiež snahy súčasnej koalície meniť pravidlá pred komunálnymi voľbami a oslabiť tak zastupiteľstvá v obciach a mestách. Za kľúčovú vo svojej päťročnej misii predsedu označil spoluprácu s primátormi miest a starostami obcí v kraji. Všetkých poslancov Trnavského kraja poprosil, aby počnúc pondelkom v maximálne možnej miere zabudli na stranícke tričká, v ktorých boli zvolení. „Nebudeme rušiť, čo funguje, opravíme, čo nefunguje, prinesieme nové nápady. Tak, ako som pred voľbami hovoril o tom, že chcem spojiť náš kraj a že som odhodlaný priniesť zmenu, hlásim sa k tomu aj dnes,“ dodal.
Ako sa tieto slová ujmú v praxi, sa ukáže už o niekoľko dní na prvom krajskom zastupiteľstve, na ktorom by chcel nový predseda robiť zmeny v rozpočte. V zastupiteľstve Trnavského samosprávneho kraja síce bude sedieť 14 nezávislých poslancov, 13 poslancov SMK, 11 poslancov koalície OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, jeden poslanec Mostu-Híd a jeden poslanec Smeru-SD. Predpokladá sa vznik troch poslaneckých klubov a zosúladiť ich záujmy s predstavami župana nemusí byť jednoduché.
Novozvolení krajskí poslanci počas slávnostného zastupiteľstva v aute MtF STU Trnava.

Jozef Viskupič sa narodil 8. februára 1976 v Trnave. Vyštudoval históriu a filozofiu na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a masmediálnu komunikáciu na UCM v Trnave. Od roku 2010 pôsobí ako poslanec NR SR za hnutie OĽaNO a v súčasnosti je podpredsedom Výboru NR SR pre kultúru a médiá, do konca roku sa však mieni mandátu poslanca parlamentu vzdať.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel