Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. decembra 2017, 02:21
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, blížia sa Vianoce. Už pri vyslovení tohto slova sa v človeku rozleje príjemný pocit, spomienka či predstava.

Vianoce majú svoj zvláštny vplyv na konanie a myslenie ľudí. Je to jediný sviatok, ktorý má nielen náboženský, ale aj spoločenský rešpekt a uznanie. Vianoce inšpirujú umelcov celého sveta v ich jednote vyjadriť ich atmosféru a umocniť silu zážitku. Aj džez ako hudobný žáner je v tejto sfére bohato zastúpený. Džezové vianočné albumy nielenže zachytávajú sviatočnú náladu, ale dávajú tradičným piesňam nový, umelecky hodnotnejší šat. Niektoré nahrávky džezových orchestrov a umelcov mali väčší úspech a umeleckú kvalitu než vianočné melódie v tradičnom podaní a zaplavili rozhlasové či televízne vysielania. Najpopulárnejšie piesne všetkých čias inšpirovali uznávaných umelcov. Títo im dali novú úpravu a výraz, aby ich šírili v mene Vianoc i v mene džezu po celom svete.
Podoby džezu na Rádiu Piešťany už tradične v čase adventu venujú svoj program vianočnej hudbe. Už budúci týždeň na druhú adventnú nedeľu predstavíme velikánov, ktorí sa zúčastnili osláv Vianoc vo svojich dielach a koncertoch. Ella Fitzgerald, Gordon Dexter, Duke Ellington, Ramsey Lewis, Vince Guaraldi, Louis Armstrong, Charlie Parker a Ahmad Jamal nahrali desať najlepších úprav vianočných piesní. Slovenský džez má aj v tejto sfére kvalitných a veľmi autentických interpretov. Vokálna skupina Fragile, Lucia Lužinská, Aurelius Q nahrali vlastné nápadité úpravy tradičných vianočných piesní, ktoré znejú príťažlivejšie než ich originály. Podoby džezu budú znieť po celý advent vianočne.
Rádio Piešťany vysiela na frekvencii 90,2 MHz alebo na www.radiopiestany.sk a na stretnutie v nedeľu o 20.00 h sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava