Najskôr tiché more, potom ozajstný „candrbál“

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 2. decembra 2017, 01:58
  • Autor:Viera Dusíková

V Kultúrno spoločenskom centre Fontána v Piešťanoch bolo v stredu 22. novembra viac detí na parkete ako v hľadisku. Tancovali, krútili bokmi i rukami. Niektoré sa vlnili v rytme piesní, iné poskakovali ako kozliatka.

Na desiatom ročníku podujatia Deti deťom organizátor   mestské kultúrne stredisko   pripravil pre hendikepovaných školákov i deti zo nevýhodného sociálneho prostredia z Piešťan i Vrbového naozajstný „candrbál“ v znamení hesla   aj my sa vieme baviť.
Podujatie, ktoré už roky finančne podporuje ministerstvo kultúry, malo naozaj punc kvality. V úvode diváci ani nedýchali. Pred ich očami sa odohral tichý príbeh mora   najskôr znečisteného odpadkami, ktoré vyzbierali herci z divadla Agapé z Modry, až sa čistá voda zavlnila a objavil sa v nej život. V hlbinách mora plávali ryby malé i veľké, morské koníky, ba aj žralok. Ten však dramaticky zaútočil a požral všetky ryby vo svojich vodách. Len jedinú   zlatú sa mu nepodarilo chytiť. Odplávala, mávnuc chvostom ako prísľub ďalšieho života a prianí ľudských aj zvieracích.

Alex Foltán zo Spojenej školy Valová nakreslil jesenný motív.

Herci z divadla Agapé väčšinou muži v zrelom i staršom veku   nemuseli rozprávať. Divadlo, ktoré s nimi nacvičili v zariadení, kde žijú svoj neľahký život poznačený „inakosťou“ hendikepovaného človeka, maličkí diváci chápali aj bez jediného slova. V závere vedúci činoherného súboru Martin Žák vysvetlil dôvod, prečo sa rozhodol so svojimi zverencami naštudovať nemohru o mori. Lebo more nemusí rozprávať, a predsa hovorí, vie byť pokojné a tiché, ale aj rozbúrené a kruté. Teda také, ako jeho zverenci z Modry. No keď vyjde slnko, opäť sa vyjasní a život pokračuje. Preto ho má zmysel žiť a napĺňať.
Malí diváci si tiež zaspievali spolu s moderátorkou podujatia a potom nasledovalo šantenie na parkete s rozprávkovými postavičkami safari zvieratiek z Afriky v programe Crazy Chichi. „Opička Crazy Chi chi spolu s kamarátmi k nám prišla z ďalekej Afriky. Na potulkách svetom zažili kopec zábavy a dobrodružstiev, o ktoré sa s vami podelia v tanečnej šou. Aj vy sa stanete jej súčasťou a s kamarátmi to poriadne roztočíme, čo poviete? Poďte si s nimi zatancovať,“ znelo pozvanie moderátorky, ktoré sa neodmieta.
Najlepší vo výtvarnej súťaži získali diplom aj odmenu.

Súčasťou podujatia bola výstava výtvarných prác, do ktorej sa zapojili aj deti z Piešťan a Vrbového. Súťaže sa zúčastnilo spolu päťdesiat detí so 63 prácami. Prvé miesto získal Adam Hlaváč zo Spojenej školy Vrbové, druhú priečku obsadil Alex Foltán zo Spojenej školy Valová v Piešťanoch a tretiu Paľko Obuch zo Základnej školy F. E. Scherera v Piešťanoch. Cenu poroty si na podujatí prevzal Roman Janček zo Spojenej školy Vrbové. Dielko Samuela Kováča, žiaka „schererky“, ocenilo mestské kultúrne stredisko svojou vlastnou cenou. Cenu primátora si prevzala Diana Adamcová zo Spojenej školy Valová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel